Nie zapomnijcie też o świeżej bagietce, którą wyjadamy resztę gęstego sosu z miseczek. Bez niej ta zupa nie smakuje tak dobrze!
Zupa rybna z pomidorami - składniki na 3 porcje
2 cebule3 ząbki czosnku
2 liżcie laurowe
kilka gałązek świeżego tymianku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu warzywnego
1 1/2 puszki pomidorów krojonych
270 g łososia świeżego
220 g krewetek ugotowanych
300 g świeżych muli
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Mule myjemy szczoteczką, pozbywamy się tych, które są otwarte i nie zamykają się po postukaniu nimi kilkukrotnie o kuchenny blat. Osuszamy na sicie.
W dużym garnku szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy czosnek i smażymy chwilkę. Wrzucamy liście laurowe związane w pęczek gałązki tymianku, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zalewamy całość bulionem i pomidorami z puszki. Doprowadzamy zupę do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut, aż zgęstnieje.
Łososia kroimy w kostkę o boku 3x3 cm, razem z krewetkami i mulami dodajemy je do zupy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 5 minut. Usuwamy tymianek i liść laurowy i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Zupę rybną z pomidorami wlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy ze świeżą bagietką.
Zobacz też przepis na zupę rybną pomidorowo-kokosową.
Mniam, ale w mojej okolicy dostanę raczej tylko świeże pomidorki, gorzej będzie z mulami, łososiem i krewetkami. Zostaje mi mrożonka!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna - jak widzę te miseczkę, to nabieram dzikiej ochoty na mule !
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mrożonych owoców morza + filet z łososia. Dla mnie pyszna, ale pewnie ze świeżych o niebo lepsza.
OdpowiedzUsuń