Krem z pomidorów - składniki na 2 porcje
1 kg pomidorów3 ząbki czosnku
1 cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
1 szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz, szczypta cukru
oliwa z oliwek
75 g sera halloumi
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy twarde części i układamy na blasze skórką do dołu.
Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy i razem z cebulą układamy pomiędzy pomidorami. Między warzywa wkładamy też gałązki tymianku. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 190 stopni - pomidory powinny zmięknąć i puścić sok. Odstawiamy do wystudzenia.
Z ostudzonych pomidorów zdejmujemy skórki (ten krok możemy pominąć, jeśli nie przeszkadzają nam skórki w zupie), z gałązek tymianku usuwamy listki, gałązki wyrzucamy. Warzywa z tymiankiem oraz cały sos umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i miksujemy na gładko. Krem z pomidorów doprawiamy do smaku, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, by zupa lekko bulgotała, około 20 minut.
W tym czasie smażymy halloumi - ser kroimy w plastry, a te dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ser aż zezłoci się z każdej strony.
Zupa krem z pomidorów wlewamy do miseczek, na jej wierzch wykładamy ser i gałązki tymianku. Jemy od razu.
Pyszna, jeszcze jak z sezonowym pomidorów,to smak jest idealny :)
OdpowiedzUsuńo z serem halloumi jeszcze nie robiłam, zwykle dodaję odrobinę śmietany lub greckiego jogurtu, a jeśli decydowałam się na ser to szłam w gatunki z niebieską lub zieloną pleśnią.
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii