Zupa krem z pomidorów

czwartek, 18 sierpnia 2016

Zupa krem z pomidorów

Uwielbiam krem z pomidorów, szczególnie w sierpniu i wrześniu, kiedy to warzywo smakuje najlepiej. W te letnie miesiące taką zupę z pomidorów zajadam niemal codziennie, zmieniając dodatki zależnie od tego, co akurat mam pod ręką. Czasem jest to zupa z pieczonych pomidorów i papryki, innym razem zupa pomidorowa z krewetkami i serem feta, a czasem krem z pomidorów z dodatkiem mascarpone. To własnie jej zaleta, że wystarczy podmiana dodatków, by zawsze zachwycała i świetnie smakowała. Tym razem dodałam mój ulubiony ser halloumi i tymianek. Tak właśnie smakuje lato!
Zupa krem z pomidorów

Krem z pomidorów - składniki na 2 porcje

1 kg pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
1 szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz, szczypta cukru
oliwa z oliwek
75 g sera halloumi

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy twarde części i układamy na blasze skórką do dołu.
Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy i razem z cebulą układamy pomiędzy pomidorami. Między warzywa wkładamy też gałązki tymianku. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 190 stopni - pomidory powinny zmięknąć i puścić sok. Odstawiamy do wystudzenia.
Zupa krem z pomidorów
Z ostudzonych pomidorów zdejmujemy skórki (ten krok możemy pominąć, jeśli nie przeszkadzają nam skórki w zupie), z gałązek tymianku usuwamy listki, gałązki wyrzucamy. Warzywa z tymiankiem oraz cały sos umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i miksujemy na gładko. Krem z pomidorów doprawiamy do smaku, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, by zupa lekko bulgotała, około 20 minut.

W tym czasie smażymy halloumi - ser kroimy w plastry, a te dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy ser aż zezłoci się z każdej strony.

Zupa krem z pomidorów wlewamy do miseczek, na jej wierzch wykładamy ser i gałązki tymianku. Jemy od razu.

2 komentarze

  1. Pyszna, jeszcze jak z sezonowym pomidorów,to smak jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o z serem halloumi jeszcze nie robiłam, zwykle dodaję odrobinę śmietany lub greckiego jogurtu, a jeśli decydowałam się na ser to szłam w gatunki z niebieską lub zieloną pleśnią.
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!