Pasztet z soczewicy czerwonej jest wilgotny, nie kruszy się, idealnie też rozsmarowuje się na pieczywie. Właśnie takie pasztety lubię najbardziej, bo możne zjeść je i na ciepło na kolację i jako dodatek do śniadaniowej kromki. Jeśli chcecie jeszcze go urozmaicić, dodajcie do niego startą na tarce i odciśniętą z płynu cukinię, która będzie kolejnym pysznym składnikiem.
Pasztet z soczewicy czerwonej - składniki na foremkę o wymiarach 9x15 cm
200 g soczewicy czerwonej4 duże marchewki
2 cebule
1 czubata łyżka pasty curry
2 jajka
2 łyżki sezamu
Soczewicę płuczemy na sicie. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, by sięgała ona 2 cm wyżej niż poziom soczewicy i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż strączki rozgotują się - uważamy, by nie przypalić w ostatnich momentach gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni. Dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, wlewamy na patelnię łyżkę wody i dusimy warzywa pod przykryciem, aż marchew zmięknie - około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Do ostudzonych warzyw dodajemy ugotowaną soczewicę, pastę curry, jajka i mieszamy. W razie potrzeby można dodać więcej pasty - pasztet musi być wyrazisty w smaku.
Gotową masę na pasztet z soczewicy przekładamy do foremki. Wierzch wyrównujemy i posypujemy sezamem, dociskamy dłonią nasiona, by wcisnąć je w masę.
Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut - po tym czasie masa powinna być ścięta. Studzimy w foremce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!