Amarantus na mleku kokosowym - składniki na 2 porcje
1/2 szklanki amarantusa1 szklanka mleczka kokosowego
2 łyżeczki miodu
szklanka owoców - u mnie maliny i borówki
łyżeczka nasion chia
duża szczypta cynamonu
Amarantus przelewamy wodą na sicie. Dodajemy do garnuszka z mlekiem kokosowym i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy około 5 minut lub do osiągnięcia ulubionej konsystencji. Po zdjęciu z ognia dodajemy miód i przelewamy do miseczek.
W międzyczasie do małego garnuszka przekładamy maliny i borówki, zostawiając kilka do dekoracji. Te w garnuszku delikatnie rozgniatamy widelcem, dodajemy cynamon i chia i podgrzewamy chwile, by sos odrobinę zgęstniał. Dodajemy pozostałe owoce.
Owoce wykładamy na wierzch amarantusa na mleku kokosowym i podajemy.
Taka amarantusowa owsianka wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń