Czekoladowy budyń jaglany

czwartek, 8 maja 2014

Czekoladowy budyń jaglany

Pogoda nie rozpieszcza i zamiast tart, ciast i tortów, wolę coś bardziej kremowego ciepłego i rozgrzewającego - na przykład czekoladowy budyń jaglany z bakaliami. Kasza jaglana jest teraz bardzo modna, a tak się składa, że z mąki i cukru ze względów zdrowotnościowych zrezygnować muszę, wiec ten deser wydaje się być idealny. Niczego mu nie brakuje w porównaniu z tradycyjnym budyniem, warto więc przerzucić się na tę zdrowsza wersję. Oryginalny przepis tu
budyń jaglany, budyń z kaszy jaglanej, budyń czekoladowy z kaszy
Składniki na 3 porcje

80 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
6 daktyli bez pestek
duża szczypta cynamonu
1/2 szklanki mleka
2 dojrzałe banany
1 łyżeczka oliwy
suszona żurawina
płatki migdałowe
pekany

Kaszę przepłukujemy dwukrotnie na sicie i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą w proporcji 1:2 i gotujemy do miękkości. Gotową kaszę odcedzamy i dodajemy cynamon, mieszamy.
budyń jaglany, jaglany budyń, budyń z kaszy jaglanej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do malaksera i miksujemy z bananami. Dodajemy ugotowaną kaszę, mleko oraz oliwę i miksujemy całość na gładką masę.
budyń jaglany, jaglany budyń z czekoladą, czekoladowy budyń z kaszy jaglanej
Budyń przekładamy do miseczek i dekorujemy żurawiną, płatkami migdałowymi i posiekanymi pekanami.
budyń z kaszy jaglanej, jablany budyń czekoladowy, budyń czekoladowy jaglany
Budyń można podać od razu, jeszcze ciepły, lub wstawić go na kilka godzin do lodówki, by stężał.

13 komentarzy

  1. Budyn z kaszy? Jeszcze nie jadlam. Ale wyglada smakowicie Korniczku i chetnie bym sprobowala :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kuszące bezglutenowe rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wooow, genialne :) Muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majko, bardzo polecam! choć wielu osobom budyń z kaszy może wydać się czymś dziwnym, jest super.

    Wiewióro, i bezcukrowe:)

    Better-choice, bardzo polecam!

    Justyno, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja to standardowo na śniadanie taki zajadam! Choć wtedy częściej z kakao, a nie z czekoladą, jest trochę lżejszy. Tak czy inaczej to przepis rewolucyjny, uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marianno, na śniadanie nie próbowałam, traktowałam to bardziej jako deser, ale jeśli mówisz, że się sprawdza to trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym. Nigdy nie próbowałam takiego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko, spróbuj koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karolina, no to się wstrzeliłam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!