Placki ze szparagami i kukurydzą to świetny pomysł na danie ze szparagami, jeśli znudziły Wam się już makarony i risotta z tym warzywem. Placki są delikatne i lekkie, świetnie pasują do nich różne sałaty i sosy, można podać do nich też focaccię z suszonymi pomidorami i będzie pysznie. Placki są świetne jako lekkie danie obiadowe, ale sprawdzą się też na piknik, bo smakują dobrze na zimno.
Składniki na 10 placków
150 g zielonych szparagów (najlepiej grubych)
150 g kukurydzy z puszki
4 czubate łyżki mąki orkiszowej razowej (może być inna razowa)
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz ostra papryka do smaku
Szparag myjemy, usuwamy zdrewniałe końce (najlepiej przez ułamanie ich od dobrych części szparagów - szparagi same złamią się tam, gdzie kończy się zdrewniała ich część). Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski ze startymi szparagami dodajemy wszystkie pozostałe składniki - kukurydzę, siemię lniane, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajko, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy (najlepiej dłonią), by wszystkie składniki połączyły się.
Placki smażymy partiami na posmarowanej olejem patelni, po 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy od razu z pesto czy tzatzikami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
wyglądają naprawdę świetnie!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńKarmelitko, dziękuję
OdpowiedzUsuńNashelly, dzięki