Cynamonowe ślimaki do odrywania

niedziela, 11 maja 2014

Cynamonowe ślimaki do odrywania

Cynamonowe ślimaki do odrywania, czyli czym zajadałam się w majówkę. Niestety w tym roku początek maja zaskakuje zimnem. Po kilku ostatnich dniach kwietna, które były przyjemnie ciepłe, deszczowa majówka i cały pomajówkowy tydzień mocno rozczarowały. Nawet pachnący bez w zimne, mokre dni nie cieszy jak powinien, a każdy z niecierpliwością wypatruje polskich truskawek, które wydają się być tuż tuż. No i niestety zamiast majowych truskawek, w długi weekend zagościło puszyste drożdżowe z cynamonem. Zapachniało jesienią, szczególnie, że ślimakom towarzyszyła rozgrzewająca herbata. Bułeczki to klasyczne drożdżówki z cynamonem, jednak ich kształt zaskakuje kształtem, bo odrywa się je od siebie. I tak odrywałam je przez cały długi weekend. Przepis z tego bloga.
cynamonowe ślimaki, cynamonowe bułeczki, bułeczki cynamonowe, bułeczki do odrywania
Składniki na 2 chlebki

10 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
60 g masła
1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki

Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Z drożdży, wody, łyżki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn spienił się i urósł.

Do misy miksera wsypujemy resztę mąki, dodajemy zaczyn, mleko, roztopione masło i cukier. Zaczynamy wyrabiać ciasto mikserem z końcówką hak, na 1 prędkości przez około 2 minuty, aż składniki zaczną się łączyć.
drożdżówki cynamonowe, drożdżówki do odrywania, bułeczki do odrywania, bułeczki cynamonowe
Wbijamy jajko, dodajemy sól i dalej wyrabiamy na większej prędkości przez 3 minuty. Po tym czasie powinniśmy otrzymać jednolite, gładkie ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, do podwojenia objętości.

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na posypany mąką blat i wałkujemy na placek o wymiarach około 40x60cm. Kroimy na dwa placki (20x60cm) i każdy z nich smarujemy łyżką miękkiego masła (najlepiej rozprowadzić masło delikatnie dłonią). Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy nim placki.
ślimaki cynamonowe, drożdżówki z cynamonem, bułeczki z cynamonem
Placki zwijamy w rulony (wzdłuż krótszego boku) i układamy na blasze. Nacinamy je nożyczkami co 4 cm, ale nie całkiem do końca, by nie przeciąć ciasta całkowicie. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem.

Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni (góra dół) przez 20 minut lub do zezłocenia.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
cynamonowe bułeczki, cynamonowe drożdżówki, byłeczki do dorywania z cynamonem
Możemy udekorować je polewą lukrową przygotowaną z 3/4 szklanki cukru pudru i odrobiną mleka.

4 komentarze

  1. wglądają rewelacyjnie mogę się poczęstować? bardzo lubię drożdżówki a z cynamonem to już w ogóle:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się wybornie !Mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!