Cytrynowo-kokosowy curd

wtorek, 13 maja 2014

Cytrynowo-kokosowy curd

Cytrynowo-kokosowy curd to kolejna pyszna wariacja na temat tego owocowego kremu przypominającego budyń. Połączenie kokosa i cytryny to smakowity mariaż - cytryna odświeża słodkawą kokosowa nutę. Po zrobieniu kilku curdów (cytrynowy, mango, ananasowy, rabarbarowy) przyszedł czas na ciekawe, nietypowe połączenia smakowe. Jeśli lubicie lemon curd, ten też Wam zasmakuje.
curd kokosowy, kokoswy curd, curd z cytryny i kokosa
Składniki na 1 słoiczek 330ml

3 duże cytryny
3 jajka
100 g cukru
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka masła

Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

W garnuszku umieszczamy jajka, sok z cytryny i skórkę, oraz cukier i gotujemy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut.
curd z kokosa, curd z cytryny i kokosa, kurd kokosowy
Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie na gaz. Gotujemy kolejnych 5 minut. Na koniec dodajemy masło i mieszamy, bo rozpuściło się w kremie.

Przecedzamy przez sito lub miksujemy blenderem, by pozbyć się grudek i przelewamy do garnuszka. Odstawiamy do wystygnięcia.
curd kokosowy, curd z kokosa, curd z cytryny i kokosa
Wykorzystujemy od razu lub przechowujemy w lodówce przez tydzień.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!