Składniki na 1 słoiczek 330ml
3 duże cytryny
3 jajka
100 g cukru
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka masła
Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
W garnuszku umieszczamy jajka, sok z cytryny i skórkę, oraz cukier i gotujemy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut.
Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie na gaz. Gotujemy kolejnych 5 minut. Na koniec dodajemy masło i mieszamy, bo rozpuściło się w kremie.
Przecedzamy przez sito lub miksujemy blenderem, by pozbyć się grudek i przelewamy do garnuszka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wykorzystujemy od razu lub przechowujemy w lodówce przez tydzień.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!