Zupa dyniowa z jabłkiem

poniedziałek, 11 października 2010

Zupa dyniowa z jabłkiem

Mama kupiła dynię właściwie po to, by zrobić z niej zupę, choć na wszystkie fajne przepisy, które udało mi się znaleźć kręciła nosem. Ta, którą przygotowałyśmy, jest miksem 2 przepisów. Zupa wyszła pyszna, kremowa i rozgrzewająca. A dynia zjedzona!


Składniki

2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
1 kwaśne jabłko
3 łyżki oliwy z oliwek
2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1-1 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 litr bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
garść podprażonych pestek dyni

Warzywa oczyszczamy obieramy, marchewkę i selera kroimy w plasterki a cebulę oraz jabłko w kostkę. Na oliwie podsmażamy (najlepiej partiami) najpierw cebulkę, potem dodajemy marchewkę, selera.

Miękkie warzywa wrzucamy do dużego garnka, dodajemy jabłko, pastę curry oraz dynię. Całość zalewamy bulionem (ilość zależy od dyni, mojej wystarczył litr-była dość wodnista).

Dodajemy 1 łyżeczkę startego imbiru (w razie potrzeby resztę dodać pod koniec gotowania). Gotujemy zupę na średnim ogniu, około 40-60 minut, aż dynia zmięknie lub całkowicie się rozpadnie. Miksujemy zupę na krem, posypujemy pestkami i podajemy.

14 komentarzy

  1. Pycha, kolorek ma piękny. Ja też dynię zakupiłam i rozpoczynam sezon.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupa to rozkosz dla mojego podniebienia. A do tego tak podana ! Cud mód :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda ta zupka i ten cudowny pomarańczowy kolor :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. z jabłkiem! takiej wersji dyniowej zupy jeszcze nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  5. pieknie wyglada:) i mysle, ze smakuje pysznie, w sam raz nadaje sie na jesienne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejne dyniowe kuszenie! Mój zapas dyni rośnie z dnia na dzień, ale znów mi się wydaje, że będzie za mało...:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny kolor! Uwielbiam takie dyniowe, kremowe zupy :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka zupa!
    słodka, dyniowa, jesienna i z jabłkiem!
    jesień w Twej kuchni na całego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowity ma kolor :) uwielbiam te dyniowe kolorki. Nie jadłam jeszcze dyniówki z jabłkiem.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielgasiu, czekam na Twoje przepisy!

    Ivon, bardzo dziękuję!

    Eve,tak, kolorek jest świetny!

    Asiejko, ja też nie znałam, więc musiałam spróbować:)

    Ago, takie zupy kremy na jesienne obiady są świetne!

    Anno-Mario, po 2 daniach z dynią niektórzy w moim domu już narzekają, więc ja nie mam co robić zapasów. Ale chętnie podejrzę Twoje przepisy!

    Beo, no ja wiem,że Ty lubisz, wiem:)

    Karmel-itko, no i do tego jest smaczna:)

    Majanko, ten kolor pobudza! A zupa smakowita:)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  11. z jabłkiem bardzo lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. 2 dynie ogródkowe już wykorzystałam.
    3 jeszcze na Mnie czekają:)

    Ps: Zupa na pewno smakuje ciekawie.

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Same pyszności u Ciebie! I ten kolor... Rewelacja.

    Ściski! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Paulo, i ja!

    Olciaky,szybka jesteś! zazdroszczę ogródkowych skarbów!

    Oliwko, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!