Kwadraty z łososiem, cukinią i koperkiem na cieście francuskim

poniedziałek, 4 października 2010

Kwadraty z łososiem, cukinią i koperkiem na cieście francuskim

Dzisiejsza propozycja zupełnie mnie nie kręci, bo jest w niej koperek a to w 99% przypadków oznacza, że dania nie zjem. Tak samo jak dodatek natki pietruszki. Ale jeśli lubicie łososia i odrobinę zieleniny, polecam wypróbować!

Składniki na 6 kwadratów

1 opakowanie ciasta francuskiego
6 plastrów wędzonego łososia
1 średnia cukinia
pęczek koperku
2 jajka
4 łyżki gęstej śmietany
łyżka soku z cytryny
kilka łyżek startego żółtego sera
sól i pieprz

Płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów. Delikatnie nacinamy ciasto 1 cm od brzegu, by powstało coś na kształt ramki, którą smarujemy rozmąconym jajkiem.

Śmietanę mieszamy z jajkiem, dodajemy posiekany koperek (odrobinę zostawiając do posypania na koniec), sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy środki kwadratów masą śmietanowo-jajeczną. Na niej układamy plastry łososia.

Cukinię kroimy w cienkie plastry i układamy na łososiu. Posypujemy po wierzchu tartym serem i koperkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, by wierzch ciasta był złocisty.

14 komentarzy

  1. No i co spróbowałaś chociaż? Dla mnie bomba- ja takie zestawienie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Wszystko tu lubię.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Korniczku, te kwadraty powinny byc z dedykacja dla mnie :)) Ja wszystko co koperkowe i pietruszkowo-natkowe bardzo lubie. Zreszta znasz moja milosc do takich mini tart :) Mniam, mniam :)) Dzieki wielkie za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielgasiu, ano nie:) ale to też dlatego, że te tarty szły na zamówienie, więc nie dało się uszczknąć choćby kawałeczka.

    Amber,bardzo się cieszę!

    Majeczko, coś czułam, że Ci się spodobają i bardzo mnie to cieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe kontrasty, a na dodatek takie pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  6. tez kiedys nie lubilam koperku, ale na szczescie mi minelo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brr... Też nie znoszę koperku! Ale o tym już kiedyś wspominałam. ;)

    Jedno jednak jest pewne w przypadku tych kwadratów - prześliczne są!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudawianki, obawiam się, że mi nie minie:)

    Oliwko, no ja pamiętam naszą chęć założenia stosownej grupy na facebooku;) Bardzo dziękuję!


    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, koperek i łosoś to niebiańsko pyszne połączenie -uwielbiam! Do tego cukinia, którą również wielbię. Idealne te kwadraciki,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dla mnie to wygladaja bardzo ladnie, no i oczywiscie smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja się na szczęście już przekonywać do świeżej pietruszki i koperku zaczęłam... Dwa lata temu też pewnie nosem bym na nie kręciła, teraz już na szczęście chętnie i takie dania próbuję :)
    Zwłaszcza, że cukinia tam jest... i łosoś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Majanko,świetnie cieszę się, że Ci się podobają!

    Ago, bardzo mi miło:)

    Amarantko, ale tak po prostu Ci to przyszło? bo ja sobie nie potrafię wyobrazić, ze jem zieleninę:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!