Składniki na 6 kwadratów
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g dyni (bez skórki)
1/2 zielonej papryki
200 g sera feta
czubata łyżka śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek do smaku
1 jajko
Płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów. Delikatnie nacinamy ciasto 1 cm od brzegu, by powstało coś na kształt ramki, którą smarujemy rozmąconym jajkiem.
Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Smarujemy każdy środek kwadratu śmietaną.
Dynię kroimy w pasterki o grubości 3 mm i układamy je na warstwie śmietany. Paprykę kroimy w cieknie paski wzdłuż a te jeszcze na pół w poprzek, również układamy na cieście. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, posypujemy posiekanym świeżym tymiankiem (można użyć i suszonego) oraz odrobiną gałki.
Zapiekamy w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto zezłoci się a ser lekko roztopi.
jakie apetyczne zdjęcia;) bardzo ciekawy przepis- i gałka muszkatołowa- uwielbiam jej dodatek;)
OdpowiedzUsuńczarują kolorami :)
OdpowiedzUsuńŚliczne są i takie wiosenne:) Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają Twoje kwadraty :)
OdpowiedzUsuńz miłą chęcią zjadłabym taki, zwłaszcza że dynia leży w kuchni :)))
Malwino, wielkie dzięki! a gałkę lubię i ja!
OdpowiedzUsuńPaulo, prawda?:)
Majanko, dziękuję!
Eve, dziękuję, polecam wypróbować!
Korniku! Porywam taki kwadracik - świetne są! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwygladaja tak apetycznie, ze chetnie bym je zjadla:)
OdpowiedzUsuńKolor mają rewelacyjny! Od razu się cieplej robi na sercu w takie szarawe dni ;)
OdpowiedzUsuńoch, nigdy mi się nie znudzą te obłędne kwadraciki. w każdej wersji są fenomenalne. i powodują nadmierny slinotok ;]
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję! Smacznego;)
OdpowiedzUsuńAgo, częstuj sie, proszę:)
Arven, o tak, potwierdzam!
KArmel-itko, dzięki!
Pozdrawiam!
Korniku, Korniku, takie pyszności nam tu serwujesz! wyglądają wspaniale, tak bardzo, że mój brzuszek krzyczy już po prostu z głodu!
OdpowiedzUsuńAmarantko, biedny brzuszek, nie dbasz o niego, skoro krzyczy. Gdybym mogła, podrzuciłabym kwadracik dla brzuszka:)
OdpowiedzUsuńjakie to musi być pyszne Korniczku (: pieczona dynia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Takie kwadraty, to ja bardzo chętnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Viri, cieszę się, że by Ci posmakowało:)
OdpowiedzUsuńOliwko, a to proszę!
Dobrej nocy kobietki:)
Powiem krotko: to lubie! :)
OdpowiedzUsuńArku, bardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)