Lubię takie chlebowe eksperymenty i dodawanie do ciasta rzeczy, których zazwyczaj w chlebie się nie znajduje. Tym razem zaciekawił mnie dodatek ryżu do chleba. No i zachwycił kolor, ale to już po upieczeniu i ukrojeniu pierwszej kromeczki. Chleb jest lekko słodkawy w smaku, ryz niewyczuwalny;) Przepis Tatter.
Składniki na 1 bochenek
100 g ugotowanego ryżu (dowolnego rodzaju)
300 g wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
325 g białej pszennej mąki chlebowej
50 g mąki pszennej razowej
50 g polenty (kaszki kukurydzianej)
50 g płatków owsianych
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżki golden syrup
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
Wodę mieszamy z olejem. Do miski wsypujemy mąki, płatki i polentę oraz mleko w proszku. Dodajemy drożdże i sól oraz golden syrup. Mieszamy składniki i zagniatamy dość spoiste ciasto. Na końcu wyrabiania dosypujemy ryż i znów krótko zagniatamy.
Zostawiamy na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Odgazowujemy i dzielimy ciasto na 6 równych części, z każdej formujemy małe podłużne bochenki.
Układamy je ściśle obok siebie w przygotowanej (naoliwionej) chlebowej foremce. Przykrywamy szczelnie wysmarowaną oliwą folią i pozwalamy wyrastać przez 45 minut.
Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni pieca i pieczemy przez 35 minut. Studzimy na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ta polenta mnie zaciekawiła Korniczku :)
OdpowiedzUsuńzaintrygowałaś mnie tym ryżem
OdpowiedzUsuńKuchareczko, a to za sprawą polenty ten kolorek żółty:)
OdpowiedzUsuńPaulo, sama byłam nim zaintrygowana, dlatego musiałam wypróbować przepis:)
Ja też lubię takie "ciekawe" chleby. Ten zapowiada się cudnie! Mam nadzieję, że wkrótce zagości na moim stole. :)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny, Korniczku! Uroczy i piękny, a dodatek ryżu zachęcający:)Chciałabym mieć taką ściereczkę jak Ty, bo widzę ją już któryś raz- jakiś konkretny sklep?
OdpowiedzUsuńCiepłe pozdrowienia:)
uroczy ten Twój chlebek ;]
OdpowiedzUsuńtaki kwadratowy, kształtny i puszysty.
o! takiego jeszcze nie piekłam, niezwykle ciekawa sprawa, taki ryż w chlebie... hm hm.
OdpowiedzUsuńOliwko, oby, oby, z góry życzę smacznego!
OdpowiedzUsuńEwelajno, dziękuję!
Ściereczka kupiona w sklepie home&you, jest ich w coraz więcej w Polsce bo to sieciówka, ale ściereczka kupiona dość dawno, więc takiej samej chyba nie trafisz.
Karmelitko, dziękuję!
Viri, polecam!
Piękne zdjęcie, a i chlebek ciekawy. Dopisuję do zakładki do wypróbowania :) pozdrawiam serdecznie-muffingirl
OdpowiedzUsuńB ladny chlebek - i w kolorze i w ksztalcie!
OdpowiedzUsuńMuffingirl, Arku, dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuń