Pieczona owsianka ze śliwkami - składniki na 2 porcje
1 szklanka płatków owsianych1 2/3 szklanki mleka np. migdałowego
2 czubate łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka miodu
175 g śliwek węgierek
szczypta soli
Mleko miksujemy z masłem orzechowym i miodem, dodajemy szczyptę soli. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy.
Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki.
Na dnie każdego słoiczka (250 ml pojemności) układamy 4 połówki śliwek. Zalewamy śliwki mlekiem z płatkami do połowy wysokości słoika. Wrzucamy kolejne połówki śliwek i znów zalewamy mlekiem. Na wierzchu układamy śliwki.
Pieczoną owsiankę ze śliwkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut - wierzch powinien ściąć się i zezłocić, a środek nie powinien być płynny. Przed podaniem owsiankę studzimy 10 minut lub podajemy ją na zimno.
Mniam, zrobię sobie!
OdpowiedzUsuńWyglada mega! Muszę w końcu zrobić pieczoną :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
musze koniecznie kiedyś zaserwować w domu taką owsiankę. Jak tylko dostarczą mi piekarnik!
OdpowiedzUsuńgenialna!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Pieczonej jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam owsianki, a taka pieczona i jeszcze ze śliwkami musi być pyszna!!
OdpowiedzUsuńCzy to są specjalne sloiczki do zapiekania np. Sufletow? Czy zwykle? Jeśli zwykle to raczej powinno się wkładać do zimnego piekarnika .. ale z kolei temp 180st dla zwykłego sloiczka, hmmm najzwyczajniej bym się bała...
OdpowiedzUsuńTo słoiczki Wecka. Piekłam wielokrotnie i nic się z nimi nie zadziało. Oczywiście jak nie słoiczki, to jakieś kokilki nadadzą się też doskonale :)
UsuńWczoraj robiłam. Miałam zamrożone śliwki z ogrodu od sąsiada i wyszła pyyyycha. Polecam każdemu, kto lubi owsianki. KORNIK- świetny blog!
OdpowiedzUsuń