Laksa z dynią i tofu

niedziela, 26 stycznia 2014

Laksa z dynią i tofu

Laksa to azjatycka zupa, której wariacje pojawiają się w kuchni malezyjskiej, indonezyjskiej i singapurskiej. Generalnie wyróżniane są dwa rodzaje laksy - curry laksa z dodatkiem mleka kokosowego i asam laksa, czyli zupa rybna z tamaryndowcem. Moja laksa to swobodna wariacja na temat curry laksa, z dodatkiem tofu, dyni i cukinii. Moc przypraw sprawia, że zupa jest idealna na chłody i rozgrzewa lepiej niż nawet wiaderko herbaty, racząc podniebienie mnogością smaków i aromatów. Zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera z książki 15 minut w kuchni.
Składniki na 4-5 porcji

400 g dyni piżmowej (węższa część)
800 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
1/2 świeżej papryczki chilli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 pęczka dymki
1 czubata łyżeczka masła orzechowego
3 suszone liście limonki kaffir (do kupienia w Marks&Spencer)
1/2 pęczka kolendry
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
150 g tofu naturalnego
100 g makaronu ryżowego wstążki
1/2 cukinii
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 limonki

Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.

Odcinamy szypułkę od dyni, warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do bulionu. Zmniejszamy ogień.
W blenderze umieszczamy na pastę: obrany czosnek i imbir, oczyszczona papryczkę, kurkumę, przycięte dymki, masło orzechowe, liście limonki, łodyżki kolendry (liście zostawiamy do dekoracji). Wlewamy olej, łyżkę sosu sojowego i rybny. Miksujemy do połączenia składników, dodajemy do bulionu. Wrzucamy też pokrojone w dużą kostkę tofu.
 
Do zupy dodajemy także makaron i pokrojona w półplasterki cukinię. Wlewamy także mleko kokosowe i gotujemy, aż całość zagotuje się. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, wlewamy sok z limonki, mieszamy i podajemy zupę posypaną listkami kolendry.
Zupa najlepsza jest jedzona od razu, nie powinna być odgrzewana, bo makaron wciąga płyn, a dolewanie wody sprawia, że zupa traci swój aromat.

3 komentarze

  1. Chętnie bym spróbowała. Wygląda pięknie.:)
    Przyciąga wzrok tym kolorem. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko, polecam, kilka składników i gotowa:)

    Kulinarne Inspiracje, ano!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!