Laksa to azjatycka zupa, której wariacje pojawiają się w kuchni malezyjskiej, indonezyjskiej i singapurskiej. Generalnie wyróżniane są dwa rodzaje laksy - curry laksa z dodatkiem mleka kokosowego i asam laksa, czyli zupa rybna z tamaryndowcem. Moja laksa to swobodna wariacja na temat curry laksa, z dodatkiem tofu, dyni i cukinii. Moc przypraw sprawia, że zupa jest idealna na chłody i rozgrzewa lepiej niż nawet wiaderko herbaty, racząc podniebienie mnogością smaków i aromatów. Zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera z książki 15 minut w kuchni.
Składniki na 4-5 porcji
400 g dyni piżmowej (węższa część)
800 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
1/2 świeżej papryczki chilli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 pęczka dymki
1 czubata łyżeczka masła orzechowego
3 suszone liście limonki kaffir (do kupienia w Marks&Spencer)
1/2 pęczka kolendry
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
150 g tofu naturalnego
100 g makaronu ryżowego wstążki
1/2 cukinii
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 limonki
Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
Odcinamy szypułkę od dyni, warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do bulionu. Zmniejszamy ogień.
W blenderze umieszczamy na pastę: obrany czosnek i imbir, oczyszczona papryczkę, kurkumę, przycięte dymki, masło orzechowe, liście limonki, łodyżki kolendry (liście zostawiamy do dekoracji). Wlewamy olej, łyżkę sosu sojowego i rybny. Miksujemy do połączenia składników, dodajemy do bulionu. Wrzucamy też pokrojone w dużą kostkę tofu.
Do zupy dodajemy także makaron i pokrojona w półplasterki cukinię. Wlewamy także mleko kokosowe i gotujemy, aż całość zagotuje się. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, wlewamy sok z limonki, mieszamy i podajemy zupę posypaną listkami kolendry.
Zupa najlepsza jest jedzona od razu, nie powinna być odgrzewana, bo makaron wciąga płyn, a dolewanie wody sprawia, że zupa traci swój aromat.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Chętnie bym spróbowała. Wygląda pięknie.:)
OdpowiedzUsuńPrzyciąga wzrok tym kolorem. Miłego dnia :)
Majanko, polecam, kilka składników i gotowa:)
OdpowiedzUsuńKulinarne Inspiracje, ano!