1 opakowanie ciasta francuskiego
3 duże cebule
3 łyżki octu balsamicznego
400 g pieczarek
3 łyżki sosu sojowego
1.5 łyzki oleju
2 łyżki masła
kilka gałązek świeżego oregano, posiekanego
30 g świeżo startego parmezanu
kilka łyżek mleka
sól i pieprz, wędzona papryka do smaku
Cebule kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy 1.5 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 15 minut. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, sól i pieprz i smażymy kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową cebulę przekładamy na talerz.
Patelnię przecieramy ściereczką, roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojone w 2-3 mm plastry i smażymy na dużym ogniu, aż pieczarki zezłocą się, a płyn odparuje. Dodajemy sos sojowy, pieprz i paprykę do smaku. Smażymy, aż sos odparuje. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto francuskie kroimy w poprzek na 2 placki. na każdym z nich układamy karmelizowaną cebulę, zostawiając odstęp 2 cm od brzegów ciasta.
Pieczarki mieszamy z serem i oregano. Masę dzielimy na 2 części i układamy na każdym z placków.
Brzegi ciasta smarujemy mlekiem.
Placki pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni, aż zezłocą się brzegi, a ser roztopi.
Mmm, wygląda baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmmm pyszna jesienna propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wytrawne wypieki, super ;)
OdpowiedzUsuńMajanko, zapraszam na kawałek:)
OdpowiedzUsuńWiewióro, baardzo pyszna:)
Nashelly, bardzo się cieszę i zapraszam na kawałek:)