Drożdżowy wieniec ze śliwkami

piątek, 28 września 2012

Drożdżowy wieniec ze śliwkami

"A upieczesz mi ciasto ze śliwkami? Drożdżowe". A pewnie, że upiekę, szczególnie, jak Mamusia prosi. Choć Mamusia liczyła na placek, wyszła drożdżówka w kształcie wieńca ze śliwkowo-cynamonowym wnętrzem. Ciasto jest delikatne i puszyste, długo świeże i pięknie pachnie. Oczywiście świetnie pasować będzie do niego inne owocowe nadzienie czy kremowy serek albo czekolada. Polecam!
Składniki

260 g mąki
15 g drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
30 g masła
75 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
450 g śliwek węgierek
1 łyżka śliwowicy lub rumu
25 g płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki śmietany kremówki
cukier perlisty


Drożdże rozczyniamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn "ruszył".

Resztę mąki wsypujemy do miski. Dodajemy cukier i mleko oraz zaczyn. Zaczynamy miksować ciasto na niskich obrotach. Dodajemy jajko i żółtko, roztopione masło i ekstrakt. Ciasto wyrabiamy około 6-8 minut na większych obrotach.
Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Zalewamy śliwowicą i zostawiamy na 20 minut, śliwki powinny wchłonąć płyn. Dodajemy płatki migdałowe, cynamon i wszystko mieszamy razem.

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy na podsypany mąka blat. Wałkujemy je na prostokąt 30 - 40 cm. wzdłuż dłuższego boku układamy śliwki. Drugi dłuższy brzeg ciasta dzielimy na paski szerokości 4-5 cm, aby powstało coś w rodzaju grzebienia.
Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od brzegu ze śliwkami. obcięte końce delikatnie naciągamy i owijamy wokół rulonu, zostawiając między nimi przerwę. Potem zlepiamy końce, by powstał okręg. Układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie smarujemy wieniec śmietanką i posypujemy cukrem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35-45 minut, studzimy na kratce.

16 komentarzy

  1. Jakie idealnie równiutkie! Takie ze śliwkami i z dodatkiem czekolady zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe drożdżowe uwielbiam w każdej postaci! Twoje prezentuje sie przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ajnu, dzięki piękne:)a śliwki z czekoladą w drożdżowym cieście zapowiadają się super:)

    Droczilko, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje, a i nadzienie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Korniczku,ten wieniec prezentuje się tak elegancko,pięknie i pysznie. Musi być rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie włożyłam do piekarnika drożdżowe ze śliwkami :) Nie wieniec, ale jednak.

    OdpowiedzUsuń
  7. efektowny :) lubię jeść 'oczami' :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne ciasto, fajny sp[osób z tym owijaniem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pastelle, dzięki!

    Majanko, tak, smakowita drożdżówka, dziękuję:)

    Karolina,pewnie też będzie pysznie:)

    W krainie smaku, dzięki:P

    Zuza, cieszę się, że Ci się podoba!

    Aniu, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. idealny Ci wyszedł :) masz moc w rękach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepięknie. Tak... symetrycznie :) Prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!