Kanapki robią furorę i jak dla mnie są ciekawsze niż zwykłe lody. Można je pokroić na kwadraty, schować do pudełka, trzymać w zamrażarce i wyjmować po jednym wtedy, kiedy najdzie nas ochota:) Przepis tu, zmodyfikowany przeze mnie.
Lodowe kanapki brzoskwiniowe - składniki na blachę 25x25cm
Składniki na ciasto:225 g masła
1 szklanka brązowego cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
Składniki na lody brzoskwiniowe:
450 g brzoskwiń
2/3 szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka świeżego imbiru
Przygotowujemy ciasto na lodowe kanapki - w garnuszku rozpuszczamy masło na niedużym ogniu, aby się nie przypaliło. Gotujemy je cały czas mieszając, masło będzie się mocno pienić. Gotujemy je aż zacznie brązowieć, około 5 minut, powinno mieć kolor karmelu. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do misy miksera. Dodajemy cukier i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
Zwiększamy obroty miksera i dodajemy jajka, jedno po drugim oraz ekstrakt waniliowy. Ubijamy masę, by zrobiła się jasna i puchata.
Następnie dodajemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka. Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na dwa placki.
W międzyczasie przygotowujemy lody - brzoskwinie nacinamy i wkładamy do wrzątku, by łatwiej zdjęć skórkę. Usuwamy skórkę i pestki, owoce kroimy w plastry.
Foremkę wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, by lody całkiem się zamroziły.
Lodowe kanapki brzoskwiniowe kroimy na prostokąty lub kwadraty.
Super pomysł! Straaasznie mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńŁadnie opakowanie :D
OdpowiedzUsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńpysznie wygladaja i pewno tak samo smakują te kanapki lodowe, wypróbuje ten przepis.)
OdpowiedzUsuńależ pomysłowe i smakowite te kanapki!!! porywam jedną do kawy :)
OdpowiedzUsuńlodowe kanapki *.* domowe do tego! super!
OdpowiedzUsuńOregano Cynamon, polecam!
OdpowiedzUsuńAuroro, i pyszne to, co w opakowaniu;)
Kamilo, piękne dzięki:)
natanno, bardzo mi miło, mam nadzieję, że posmakują:)
Wiewióro, polecam:)
Magdo, są super:)
Ale fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńwyglądają przeuroczo!
OdpowiedzUsuńAlino, a jaki smaczny:)
OdpowiedzUsuńS.B. dziękuję pięknie:)
podobają mi się niesamowicie!
OdpowiedzUsuńKarmelitko, dziękuję!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie te lodowe kanapki! Ostatnio robiłam lody z pieczonych brzoskwiń, bardzo mi smakowały. Myślę że takie lody brzoskwiniowe w cieście smakowałyby mi jeszcze bardziej :))
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńKasiu, to miła odmiana dla takich typowych lodów:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
MJ Kitchen, dziękuję:)
Wspaniałe kanapki ....
OdpowiedzUsuńNo to ja się wgryzam, tym bardziej, że są brzoskwiniowe
OdpowiedzUsuńśliczne i zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńanytsujx, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńKarolina, a proszę się częstować, proszę:)
Aga, taaak! gdyby nie chore gardło jadłabym je non stop:)