Ciastka owsiane

piątek, 17 sierpnia 2012

Ciastka owsiane

Te ciastka owsiane zawładnęły moim sercem, ostatnimi czasy chrupię tylko je:) A na dowód, że są pyszne, powiem, że przepis już dwukrotnie poszedł w świat. Proste w przygotowaniu i zdrowe, czyli to, co w ciastkach lubię najbardziej. Jeśli chcę, by były jeszcze zdrowsze, białą mąkę zamieniam na pełnoziarnistą, cukier na brązowy lub pół na pół z miodem. Jeśli szukacie czegoś do herbaty lub szklanki mleka, to te ciastka owsiane to najlepszy dodatek:)
ciastka owsiane z płatkami owsianymi

Ciastka owsiane - składniki na około 25 ciastek

100 g tradycyjnych płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki + 1 łyżka mąki
1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 g roztopionego i ostudzonego masła
1/2 szklanki rodzynek (może być posiekana czekolada lub inne bakalie)

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, cały czas miksując. Suche składniki łączymy i wsypujemy do masy maślano-jajecznej. Miksujemy do połączenia składników.
Ciastka owsiane
Przy pomocy dwóch łyżek przekładamy ciasto na blachy – formujemy kulki wielkości orzecha laskowego – ciastka rozpłaszczają się podczas pieczenia, więc lepiej zrobić odstępy miedzy nimi.
Ciastka owsiane
Pieczemy oko 15 minut w temp. 175 stopni – do zezłocenia. Po upieczeniu odstawiamy ciastka owsiane na 5 minut, by lekko przestygły i dopiero wtedy zdejmujemy je z blachy.

23 komentarze

  1. jak na nie patrzę, to wiem że i moim sercem by zawładnęły

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bardzo apetyczne :) a czy można bez proszku??? bo bym zrobiła... mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. asiejko, bardzo się cieszę:)

    Wiewióro, jasne, proszek można pominąć, też się udadzą:) Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta, wspaniałe są te ciasteczka! Upiekę z Synkiem po powrocie z wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię chrupać takie zdrowe i smaczne ciacha. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ja Wam chętnie upiekę, tylko weźcie mnie ze sobą na wakacje:)

    Agnieszko, cieszę się, że jest nas więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wyglądają, namówię dzieci, niech sobie zrobią same ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ciastka owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, dziękuję! Mam nadzieję, że posmakują:)

    Gosiu, ja też:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie jak przepisy idą w świat:)Śliczne i widać, że chrupiące:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ewelinko, też to lubię, ciepło na sercu się robi:) Dziękuję!
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. ostatnio myślałam o owsianych ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zuza, czyli idealnie się wstrzeliłam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam i się w nich zakochałam!!! dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiewióro, super, bardzo się cieszę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Julio, cieszę się, że Ci smakowały

    OdpowiedzUsuń
  17. da sie zrobic bez jajka ?
    chetnie bym wyprobowala

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Już jestem fanką tych ciasteczek

    OdpowiedzUsuń
  20. Mątewko, super, cieszę się:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super przepis, bardzo prosty, dałam jeszcze otręby pszenne, migdały, rodzynki, gorzką czekoladę i miód, właśnie w mieszkaniu roznosi się obłędny zapach, dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimie, bardzo się cieszę i zazdroszczę tych zapachów:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!