Naleśniki kakaowe

środa, 22 kwietnia 2015

Naleśniki kakaowe

Prosty sposób na odmianę klasycznych naleśników? Zrobić naleśniki kakaowe! Do klasycznego ciasta wystarczy dodać łyżkę kakao, by chwilę potem (no dobra, chwilę trwającą usmażenie 15 naleśników) cieszyć się pyszna odmianą! I powiem Wam nadzienie z białego sera smakuje dużo bardziej, kiedy włożymy je w naleśniki kakaowe niż do takich zwykłych! A jeśli będzie Wam brakowało kroki nad i, polecam polać naleśniki... kajmakiem. Istna rozpusta.
Naleśniki kakaowe

Naleśniki kakaowe - składniki na około 15 naleśników

500 ml mleka
150 g mąki pszennej jasnej
50 g mąki ryżowej
3 jajka
2 łyżki cukru
czubata łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim kubku i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Naleśniki kakaowe
Kubek przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na godzinę.
Naleśniki kakaowe
Po tym czasie smażymy naleśniki bez dodatku tłuszczu na patelni.

5 komentarzy

  1. Takich kakaowych nie robiłam, ale muszę to nadrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś, bardzo dawno temu i zupełnie o nich zapomniałam. Będzie jak nic na piątek.

    OdpowiedzUsuń
  3. beti, polecam, to miła odmiana:)

    Karola, zachęcam! u mnie w domu zawsze były naleśniki, co dwa tygodnie w piątki ten sam zestaw - jeden z serem, drugi z dżemem. Jak dobrze móc teraz samej zjeść je odrobinę inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.
    Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki - masa musi odstać ok. godziny, razem ze smażeniem to ok.80 minut.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!