Koktajl bananowy z masłem orzechowym

piątek, 24 kwietnia 2015

Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Co zrobić z dojrzałymi bananami, żeby nie był to znów chlebek bananowy? Koktajl bananowy z masłem orzechowym! Popijam go jako drugie śniadanie w weekendy albo wieczorami po treningu, wtedy jest idealną kolacją. Latem można dodać pokruszony lód, by całość była bardziej orzeźwiająca, bo ten koktajl zyskuje na smaku kiedy jest dobrze schłodzony. Połączenie słodkich bananów i słonego masła orzechowego... wiecie, że jest pysznie!
Koktajl bananowy

Koktajl bananowy - składniki na 2 małe lub 1 dużą porcję

2 banany
260 ml zimnego mleka
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny

Banany obrać ze skórki, włożyć do malaksera razem z mlekiem i masłem orzechowym, zmiksować na jednolitą masę.
Koktajl bananowy
Dodać sok z cytryny, wymieszać, koktajl bananowy z masłem orzechowym przelać do szklanek i podawać.

9 komentarzy

  1. u nas banany były bazą do koktajli truskawkowych i kiwi

    OdpowiedzUsuń
  2. janiolko, na szczęście, w przeciwieństwie do truskawek, masło orzechowe dostępne jest przez cały rok, wiec to taki koktajl uniersalny

    OdpowiedzUsuń
  3. O! mam końcówkę masła orzechowego... Z chęcią spróbuję! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym dorzuciła jeszcze trochę czekolady...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zuza,cóż za idealny zbieg okoliczności! smacznego!

    Magdaleno, masło orzechowe równoważy słodkość:)

    Wiewióro, czasem też daję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie koktajle, spróbuj też z dodatkiem kawy - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. perz_a, oo, zapowiada się świetnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi pysznie, na pewno spróbuję, z mlekiem kokosowym <3

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!