Sernik piña colada

piątek, 10 kwietnia 2015

Sernik piña colada

Kokosowo-ananasowy sernik piña colada chodził ze mną już od dłuższego czasu, choć po serniku z marcepanem myślałam, ze chwilowo od serników odpocznę;) i będę mogła zabrać się za kolejne wypieki na bardzo długiej liście przepisów do wypróbowania. Ale kiedy pojawia się zamówienie na sernik, trzeba piec! Wybór padł więc na smaki piña colada, bo miało być niezbyt słodko i lekko. Sernik jest niezwykle delikatny i lekki. Nuta kokosowa wyczuwalna jest najbardziej, jednak jest to smak nieoczywisty, pojawiający się dopiero po chwili od pierwszego kęsa. To chyba jeden z lepszych serników, jakie upiekłam.
Sernik piña colada

Sernik piña colada - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

125 g herbatników
20 g wiórków kokosowych
65 g miękkiego masła
250 g sera na serniki
250 g mascarpone
200 g śmietanki kokosowej (gęsta część zebrana z puszki z mlekiem kokosowym)
1/3 szklanki Malibu
1 puszka ananasa (ok.560g)
80 g cukru
3 duże jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo
100 g śmietanki kokosowej
50 ml śmietanki kremówki
łyżeczka mąki ziemniaczanej
chipsy kokosowe

Ciastka miksujemy wraz z wiórkami kokosowymi i masłem w malakserze. Masę wysypujemy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
Sernik piña colada
Ponieważ sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, foremkę trzeba zabezpieczyć - najlepiej przygotować dwa duże kawałki folii aluminiowej, ułożyć na ja krzyż, na środku postawić tortownicę i szczelnie owinąć ją folią.
Tortownicę chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Plastry ananasa odsączamy. 2 plastry kroimy w małą kostkę, natomiast resztę miksujemy w malakserze na jednolitą masę.
Sernik piña colada
Ser, mascarpone i śmietankę kokosową umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier i ubijamy. Wbijamy jajka, dodając kolejne, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą serową, cały czas ubijając.

Wlewamy Malibu, dodajemy zmiksowanego ananasa. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, chwilę ubijamy, by nie zbiła się na w grudki, a dobrze wymieszała.
Sernik piña colada
Do masy serowej dodajemy posiekanego ananasa i wylewamy całość na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej (zabezpieczoną folią aluminiowa tortownicę z sernikiem wstawiamy do większej formy wypełnionej ciepłą wodą (by sięgała połowy wysokości tortownicy) przez około 70 minut w temperaturze 175 stopni. Patyczek wbity w środek sernika powinien być suchy, jednak ciasto po upieczeniu będzie dość luźne.

Sernik wyjmujemy z wody, wycieramy formę i odstawiamy w chłodne miejsce, by wystygł.
Przygotowujemy polewę - śmietankę kokosową i kremówkę dodajemy do garnka, doprowadzamy do zagotowania na średnim ogniu.
Sernik piña colada

Do szklanki wsypujemy mąkę ziemniaczaną, zalewamy ją gorącą śmietanką i dokładnie mieszamy, by pozbyć się grudek. Wlewamy do garnuszka z resztą śmietanki, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, aż masa stężeje. Wystudzoną wylewamy na wierzch sernika, posypujemy chipsami kokosowymi.

Sernik piña colada smakuje najlepiej po kilku godzinach.

5 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!