Tarta z rabarbarem i kremem karmelowo-orzechowym

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tarta z rabarbarem i kremem karmelowo-orzechowym

Tarta z rabarbarem to zwiastun rabarbarowego sezonu w mojej kuchni. Już od dawna kusiło mnie ciasto z tak pokrojonymi rabarbarem i oto jest. Do tego karmelowo-orzechowy krem, który jest może dość zaskakującym towarzystwem dla rabarbaru (przepysznie smakuje z malinami!), ale jednak świetnie do niego pasuje. Kolorystycznie ta tarta z rabarbarem też idealnie się komponuje. Nie ma więc się co zastanawiać, a zabrać do działania! Przepis na krem z książki Indulgent cakes.
Tarta z rabarbarem i kremem

Tarta z rabarbarem - składniki na formę o wymiarach 11x35cm

Składniki na ciasto:
140 g mąki pszennej
15 g kakao
30 g cukru pudru
60 g masła
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody

Składniki na krem:
1 czubata łyżeczka agaru
62 g gładkiego masła orzechowego
75 g kajmaku (lub kupnej masy krówkowej)
270 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
6 lasek rabarbaru
300 ml wody
50 g cukru
sok z 1/2 cytryny

Przygotowujemy ciasto - mąkę, kakao, cukier puder wsypujemy do misy miksera. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło i zaczynamy miksować. Dodajemy jajko, cały czas miksując - ciasto powinno zacząć już zbijać się w grudki i łączyć w większą kulę. W razie potrzeby dodajemy wodę, by powstało jednolite ciasto. Nie miksujemy za długo, tylko do połączenia składników.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum 30 minut.
Tarta z rabarbarem
Po tym czasie wałkujemy na prostokąt (większy niż wymiary formy, by powstały też ranty) i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki do pieczenia.
Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie 10 minut bez obciążenia. Studzimy.

Agar-agar wsypujemy do szklanki, dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy do rozpuszczenia proszku.
Tarta z rabarbarem
Masło orzechowe, kajmak i 110 ml kremówki umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu gotujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy agar i mieszamy rózgą, by dobrze się rozpuścił. Odstawiamy do wystygnięcia.

165 ml kremówki ubijamy na sztywno (warto ją dobrze schłodzić wcześniej). Mieszamy z masą kajmakową i chłodzimy w lodówce.
Tarta z rabarbarem
Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki szerokości foremki do tarty. Do garnka dodajemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy. Kiedy zawrze, dodajemy połowę rabarbaru i gotujemy 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową, dodajemy pozostały rabarbar i znów gotujemy 10 minut, odcedzamy. Rabarbar studzimy.

Na tartę wykładamy krem karmelowo-orzechowy, a na wierzch kawałki rabarbaru jeden obok drugiego na całej długości ciasta.

24 komentarze

  1. Wyglada przepieknie i pysznie! Uwielbiam rabarbar (u mnie tez dzis ciasto z rabarbarem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wyobrażam sobie smak! A kolorystycznie - fantastycznie :) I też muszę się zagłębić w kwestię agaru:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sliczna jest ta tarta ja jeszcze czekam na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, dzięki!

    Justyno, dziękuję

    majeczko, piękne dzięki, lecę do Ciebie:)

    Różowa Patero, polecam!

    ILoveBake, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasto. I ten krem, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie,chętnie bym wypróbowała takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. amaranthrose, dzięki

    Karmelitko, dziękuję

    Ewo, bardzo mi miło, dziękuję

    wedelko, piękne dzięki

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne, wiosenne ciasto. Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę takie mieć! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boska! :) U mnie w ogrodzie rabarbar już dorasta i czeka na "ścięcie" :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Magda Leno, dziękuję i polecam

    gin, smacznego

    perz_a, no to masz pomysł, co można z nim zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie :) inspiracja do poszukania rabarbaru jakimś "ryneczku" i do dzieła - idealny pomysł na ciasto do zabrania na piknik majowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. aroio, dziękuję!

    Rampa Squash, zdecydowanie tak!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda mega smakowicie!
    Pozdrawiam
    www.kreatywnepiny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna! Must have w rabarbarowym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!