Tarta z rabarbarem - składniki na formę o wymiarach 11x35cm
Składniki na ciasto:140 g mąki pszennej
15 g kakao
30 g cukru pudru
60 g masła
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody
Składniki na krem:
1 czubata łyżeczka agaru
62 g gładkiego masła orzechowego
75 g kajmaku (lub kupnej masy krówkowej)
270 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
6 lasek rabarbaru
300 ml wody
50 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Przygotowujemy ciasto - mąkę, kakao, cukier puder wsypujemy do misy miksera. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło i zaczynamy miksować. Dodajemy jajko, cały czas miksując - ciasto powinno zacząć już zbijać się w grudki i łączyć w większą kulę. W razie potrzeby dodajemy wodę, by powstało jednolite ciasto. Nie miksujemy za długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy na prostokąt (większy niż wymiary formy, by powstały też ranty) i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki do pieczenia.
Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie 10 minut bez obciążenia. Studzimy.
Agar-agar wsypujemy do szklanki, dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy do rozpuszczenia proszku.
Masło orzechowe, kajmak i 110 ml kremówki umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu gotujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy agar i mieszamy rózgą, by dobrze się rozpuścił. Odstawiamy do wystygnięcia.
165 ml kremówki ubijamy na sztywno (warto ją dobrze schłodzić wcześniej). Mieszamy z masą kajmakową i chłodzimy w lodówce.
Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki szerokości foremki do tarty. Do garnka dodajemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy. Kiedy zawrze, dodajemy połowę rabarbaru i gotujemy 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową, dodajemy pozostały rabarbar i znów gotujemy 10 minut, odcedzamy. Rabarbar studzimy.
Na tartę wykładamy krem karmelowo-orzechowy, a na wierzch kawałki rabarbaru jeden obok drugiego na całej długości ciasta.
Pychota!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWyglada przepieknie i pysznie! Uwielbiam rabarbar (u mnie tez dzis ciasto z rabarbarem;)
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie smak! A kolorystycznie - fantastycznie :) I też muszę się zagłębić w kwestię agaru:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsliczna jest ta tarta ja jeszcze czekam na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńAga, dzięki!
OdpowiedzUsuńJustyno, dziękuję
majeczko, piękne dzięki, lecę do Ciebie:)
Różowa Patero, polecam!
ILoveBake, dziękuję
Piękne ciasto. I ten krem, rewelacja!
OdpowiedzUsuńcoś cudownego :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie,chętnie bym wypróbowała takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńCudowna :)
OdpowiedzUsuńamaranthrose, dzięki
OdpowiedzUsuńKarmelitko, dziękuję
Ewo, bardzo mi miło, dziękuję
wedelko, piękne dzięki
Piękne, wiosenne ciasto. Wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńMuszę takie mieć! Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBoska! :) U mnie w ogrodzie rabarbar już dorasta i czeka na "ścięcie" :D
OdpowiedzUsuńMagda Leno, dziękuję i polecam
OdpowiedzUsuńgin, smacznego
perz_a, no to masz pomysł, co można z nim zrobić:)
przepięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) inspiracja do poszukania rabarbaru jakimś "ryneczku" i do dzieła - idealny pomysł na ciasto do zabrania na piknik majowy :)
OdpowiedzUsuńaroio, dziękuję!
OdpowiedzUsuńRampa Squash, zdecydowanie tak!
Tarta wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńMarto, dzięki!
OdpowiedzUsuńWygląda mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.kreatywnepiny.blogspot.com
Kreatywne Piny, dzięki
OdpowiedzUsuńPiękna! Must have w rabarbarowym sezonie :)
OdpowiedzUsuńKasiu, raczej must do!;)
OdpowiedzUsuń