Prosty sposób na odmianę klasycznych naleśników? Zrobić naleśniki kakaowe! Do klasycznego ciasta wystarczy dodać łyżkę kakao, by chwilę potem (no dobra, chwilę trwającą usmażenie 15 naleśników) cieszyć się pyszna odmianą! I powiem Wam nadzienie z białego sera smakuje dużo bardziej, kiedy włożymy je w naleśniki kakaowe niż do takich zwykłych! A jeśli będzie Wam brakowało kroki nad i, polecam polać naleśniki... kajmakiem. Istna rozpusta.
Naleśniki kakaowe - składniki na około 15 naleśników
500 ml mleka
150 g mąki pszennej jasnej
50 g mąki ryżowej
3 jajka
2 łyżki cukru
czubata łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim kubku i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Kubek przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie smażymy naleśniki bez dodatku tłuszczu na patelni.
Takich kakaowych nie robiłam, ale muszę to nadrobić :))
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś, bardzo dawno temu i zupełnie o nich zapomniałam. Będzie jak nic na piątek.
OdpowiedzUsuńbeti, polecam, to miła odmiana:)
OdpowiedzUsuńKarola, zachęcam! u mnie w domu zawsze były naleśniki, co dwa tygodnie w piątki ten sam zestaw - jeden z serem, drugi z dżemem. Jak dobrze móc teraz samej zjeść je odrobinę inaczej:)
Witam.
OdpowiedzUsuńJak długo robi się takie naleśniki?
Naleśniki - masa musi odstać ok. godziny, razem ze smażeniem to ok.80 minut.
OdpowiedzUsuń