Dżem brzoskwiniowo-waniliowy - składniki
2 kg dość twardych brzoskwiń1/2 szklanki cukru
pół laski wanilii
około 50 ml soku z cytryny
Brzoskwinie wsadzamy do garnka z wrzątkiem, potem na chwilę do zimnej wody, wyjmujemy, osuszamy i zdejmujemy tyle skórki ile się da - z niedojrzałych skórka gorzej schodzi. Kroimy owoce na pół, przekręcamy, rozdzielamy, wyjmujemy pestkę. Połówki brzoskwiń kroimy na ósemki, a potem na małe kawałki. Wkładamy owoce do szerokiego garnka i posypujemy cukrem, garnek przykrywamy folią. Odstawiamy na noc - rano powinny już pływać w soku.
Smażymy na niedużym ogniu często mieszając aż zmiękną i częściowo rozgotują się, trwa to niedługo. Laskę wanilii kroimy na pół wzdłuż, wyjmujemy ziarenka i przekładamy razem ze skórką do dżemu. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze około 1/2 godziny, owoce powinny zmięknąć.
Wyjmujemy wanilię i zmiksujemy malakserem 1/3 do 1/2 objętości dżemu (zależy, czy lubimy gładkie dżemy, czy takie z dużymi kawałkami owoców) mieszamy, gotujemy i przekładamy gorący dżem do wyparzonych/wypieczonych słoików. Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia.
Przepysznie wygląda:)Z wanilia musi smakowac rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńidealnie słoneczny kolor! chyba przed zjedzeniem patrzyłabym na ten dżem z godzinę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję brzoskwinie, dodam do nich wanilię i sok z cytryny. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńWiosenko, dziękuję! jest bardzo smaczny, delikatny, dużo lepszy niż galaretowaty dżem ze sklepu:)
OdpowiedzUsuńPaulo, nabrały takiego koloru podczas smażenia bo przez noc w garnku mocno ściemniały, bałam się że wyjdzie dżem koloru brudnej ścierki a tu prosze jaka niespodzianka:)
Małgosiu, ale się wtrzeliłam:) smacznego!
Najbardziej, to mi się podoba kolor tego dżemiku. Przepiękny po prostu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Korniczku ależ ona ma kolor! jak słoneczko w południe (:
OdpowiedzUsuńa wanilia w dżemach smakuje pysznie.
ooo, uwielbiam wszystkie przetwory z brzoskwinią! I z racji że już mnie wciągnęło "słoikowanie" na własną rękę, taki dżem też sobie zrobię, a co!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie brzoskwiń i wanilii:)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, jaka szkoda, że u mnie w domu to tylko ja jem dżem;(
OdpowiedzUsuńale kiedyś zrobie, przpeisik zapisuję, bo Twój dzemik musi być super;)
Oliwko, na zimę jak znalazł, by leczyć smutki:)
OdpowiedzUsuńMoże powinnam nazwać ten dżem "słoneczko w południe"?:)
Arven, to zazdroszczę, bo ja od brzoskwiń dużo bardziej wolę morele. Smacznego!
Pincake, fajne w tym dżemie jest to, ze wanilia nie dominuje, jest tylko pysznym dopełnieniem:)
Ciastello, mi z kilograma wyszły 3 słoiczki, pewnie da się to zjeść samemu:) w szczególności jak zamakuje.
Pozdrawiam!
mmmm... brzoskwinia z wanilią. pycha!
OdpowiedzUsuńale kolor, samo słońce!
OdpowiedzUsuńKarmel-itko, jeszcze rodzina nie próbowała, mam nadzieję, że im zasmakuje:) Bo mi bardzo.
OdpowiedzUsuńGwiazdko, daje po oczach;)
Ależ one mają kolory - przepiękne są.
OdpowiedzUsuńodlozylam przepis do zrobienia :) w najblizszych dniach pakuje brzoskwinie w sloiki!
OdpowiedzUsuńUsagi, dziękuję!
OdpowiedzUsuńKuchareczko, fajowo, powodzenia i smacznego! ja się szykuję na śliwki jeszcze no i jabłka.
Jest taki pieknie sloneczny. Musi byc przepyszny :)
OdpowiedzUsuńMajeczko, jest:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!