Składniki na keksówkę 23x9 cm
2 jajka
1/2 szklanki* oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki białego cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
1 szklanki startej cukinii
3/4 szklanki mąki pszennej plus odrobina do owoców
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie razowa)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 mieszanych owoców jagodowych (u mnie maliny i jagody)
2 łyżki płatków owsianych
Jajka lekko ubijamy, dodajemy olej, ekstrakt oraz cukier biały i brązowy. Dodajemy cukinię, mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon. Miksujemy chwilę do połączenia składników.
Owoce oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i całość przelewamy do natłuszczonej keksówki. Po wierzchu posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni 55-65 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy na blat i studzimy.
* szklanka w tym przypadku to odpowiednik amerykańskiego cup - 220 ml
Połączenie tych składników brzmi rzeczywiście kosmicznie... Jednak po spróbowaniu Twojego chlebka z pesto, wierzę, że ten musi być równie pyszny - choć w zupełnie innym klimacie;)
OdpowiedzUsuńJa póki co nie podejmuję takich eksperymentów - a to dlatego tylko, że po prostu mało słodkości piekę. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
o, no popatrz. a ja ostatnio myślałam o muffinkach z cukinią i czekoladą. czy ona dodaje jakiejś wilgotności ciastu? czuc jakiś posmak? ciekawa jestem. :)
OdpowiedzUsuńAsiu, to kolejny wypiek z cukinią i zapewniam że nie czuć jej a nadaje ciastu wilgotności. bez wątpliwości polecam:)
OdpowiedzUsuńOliwko, u mnie sezon urodzionowo-imieninowo-grillowy więc słodkości czas;)
Cukrowa wróżko, smaku się w zasadzie nie wyczuwa, a cukinia nadaje ciastu wilgotności właśnie. Gdyby nie fakt że u mnie czekoladowe wypieki nie "idą" to też bym się pokusiła:)
Jaki piękny. Musi być aromatyczny. Jej aż się zaśliniłam na jego widok.
OdpowiedzUsuńRobilam kiedys ciasto z cukinia i bardzo nam smakowalo. Jestem cuekawa czy smakowalo rowniez Twoim gosciom bo chlebek wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńIvon, dzięki bardzo, fakrycznie jest aromatyczny, wilgotny i mało zbity, taki w sam raz na ciepłe dni.
OdpowiedzUsuńMajeczko, ja zjadłam tylko kawałek, ale część poszła do koleżanki, która nie jada słodyczy ze względu na figurę. Napisała że jest pyszny i rozpływa się w ustach. Dla mnie to wystarczajacy komplement:)
:))) Wiem co o tym, kiedy znajomi robią wielkie oczy na informację, że właśnie zjedli słodkie ciasto z dodatkiem warzyw ;D Cukiniowe uwielbiam, a w połączeniu z owocami musi być całkiem odlotowe :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Musi smakować świetnie. Lubię takie chlebki owocowo-warzywne, bo są miękkie, aromatyczne i wilgotne.
OdpowiedzUsuńSuper wypiek:)
Pozdrawiam.
Komarko, pamiętam, że pierwsze ciasto z cukinią robiłam właśnie z Twojego przepisu i bardzo nam smakowało, choc mało kto wierzył, że jest tam cukinia:)
OdpowiedzUsuńMajanko, bardzo smakował i z dodatkiem owoców był pyszny:)
Pozdrawiam was!
Bardzo ciekawy przepis godny wypróbowania! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDagmaro, bardzo polecam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
I ja będę musiała postąpić tak jak Ty i upiec na przekór wszystkim ciasto marchewkowe, które według mojej rodziny i przyjaciół nie może być smaczne:D
OdpowiedzUsuńświetny posmysł i zdjęcia;)
pozdrawiam
Ciastello, ciasto marchewkowe jest pyszne, musisz je koniecznie upiec, aby rodzinę wyprowadzić z błędu:) dziękuję!
OdpowiedzUsuńFajne połączenie:)
OdpowiedzUsuńOlciaky, a jakie smaczne;)
OdpowiedzUsuń