Zakwas jakiś niemrawy, wolałam nie eksperymentować, więc zapobiegawczo chleb na zaczynie drożdżowym. Chlebek jest wypchany pestkami i płatkami do granic możliwosci, ale takie pieczywo w domu lubimy bardzo. Jest smaczne i zdrowe. Przepis znaleziony na Cincinie.
Składniki na 1 bochenek
Składniki na zaczyn:
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek wody
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto właściwe:
1 1/2 szklanki zakwasu
1 szklanka wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego
100 g słonecznika (u mnie pół na pół słonecznik i dynia)
3 2/3 -3 1/2 szklanki mąki (u mnie 1 1/2 pełnoziarnistej i reszta pszennej)
W miseczce mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy w cieple na 10 minut. Ziarna i pestki słonecznika podprażamy na patelni, studzimy.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne, nielepiące się ciasto.
Odstawiamy je na około 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrabiamy jeszcze raz, formujemy bochenek i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Chleb można upiec w keksówce lub uformować bochenek i ułożyć go na blasze.
Pieczemy około 30-40 minut w 200 stopniach z parą.
piątek, 9 lipca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bez wątpienia miło pochrupać taką kromeczkę. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
strasznie fajny przez tą ilośc ziarenek
OdpowiedzUsuńmoja mama byłaby zachwycona :)
OdpowiedzUsuńOlwiko, testowałam przed chwilą i stwierdzam, że warto:)
OdpowiedzUsuńAsiejko, dziekuję!
Paulo, to tak jak i moja:)
a mój zakawas ma aż nadto sił, rwie się do pracy niesamowicie (;
OdpowiedzUsuńfajny chlebuś!
zakochana już jestem w Twoich wypiekach;)
OdpowiedzUsuńViri, mój chyba zauważył, że poszedł w odstawkę, bo dziś zaczął wariować:) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPanno Malwinno, o! miło mi!
Ja też lubię taki wypchany ziarnami:))
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam, naprawdę fajny, bardzo smaczny chlebek z ziarnami. I taki szybki i bezproblemowy. Serdecznie dziękuję!
OdpowiedzUsuńAnonimie, bardzo się cieszę, że się udało i smakuje:)
OdpowiedzUsuń