Tarta z wędzonym pstrągiem i bobem

środa, 26 lipca 2017

Tarta z wędzonym pstrągiem i bobem

Ostatni tegoroczny pomysł na bób to tarta z wędzonym pstrągiem i bobem. Zainspirowałam się przepisem na quiche z pstrągiem i ziemniakami, wymieniając kilka elementów i zastępując je bardziej sezonowymi - młodą żółtą cukinią i bobem zamiast ziemniaków.
Świetnie z tym farszem komponuje się także kruche ciasto, przygotowane z wykorzystaniem mąki graham. Nadaje ona całości lekko orzechowego smaku i doskonale pasuje do bobu i pstrąga.
Tarta z wędzonym pstrągiem i bobem

Tarta z wędzonym pstrągiem i bobem - składniki na 3 porcje

Składniki na kruche ciasto:
75 g mąki graham
75 g mąki pszennej t.500
75 g zimnego masła
35 g jogurtu naturalnego
duża szczypta soli

Składniki na farsz:
3 jajka L
3/4 szklanki bobu
160 g jogurtu naturalnego
100 g wędzonego pstrąga
kawałek cukinii - około 7 cm długości
sól, pieprz, tymianek do smaku

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta - do misy robota wsypujemy obie mąki, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło oraz sól. Zaczynamy miksować składniki płaskim mieszadłem, aż powstaną grudki. Dodajemy jogurt, wyrabiając do połączenia składników. Ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Następnie wałkujemy na placek grubości około 3 mm i wykrawamy 3 koła o średnicy większej niż średnica foremek (aby powstał rant). Wykładamy ciastem foremki, dziurkujemy widelcem, kładziemy kawałki papieru do pieczenia na cieście i wysypujemy kulkami ceramicznymi do pieczenia. Na czas nagrzewania się piekarnika, formy wstawiamy do lodówki.
Tarta z wędzonym pstrągiem i bobem
Ciasto podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Kiedy ciasto się piecze, w osolonym wrzątku gotujemy bób, aż będzie al dente. Przelewamy zimną wodą i obieramy.

Bób, pokrojoną w półplastry cukinię, podzielonego na mniejsze kawałki pstrąga, jajka i jogurt mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Tarta z wędzonym pstrągiem i bobem
Farszem wypełniamy spody z ciasta i wstawiamy do piekarnika na około 25-35 minut w temperaturę 175 stopni - po tym czasie masa jajeczno-jogurtowa powinna być ścięta.

1 komentarz

  1. Niecodzienne połączenie składników :) super! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!