Pasztet z tuńczyka - składniki na keksówkę o wymiarach 8x25cm
4 puszki tuńczyka w oleju80 g świeżych krewetek
2 łyżki białego wytrawnego wina
300 ml mleka skondensowanego
2 łyżki passaty pomidorowej
3 jajka
1 łyżka mąki
1/3 - 1/2 łyżki soli
1 papryczka chilli
po 2 łyżeczki suszonego tymianku i oregano
pieprz do smaku
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki, zalewamy winem i dusimy, aż płyn odparuje. Odstawiamy do wystudzenia.
W misie malaksera miksujemy: tuńczyka, krewetki, mleko skondensowane, passatę pomidorową, jajka i mąkę. Masa powinna być jednolita. Dodajemy pokrojoną w krążki paprykę i znów miksujemy.
Dodajemy sól, pieprz i zioła. Mieszamy masę, by składniki wymieszały się. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasztet pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni - wierzch pasztetu zezłoci się, po wbiciu patyczka w środek pasztetu, powinien wyjść on czysty.
Pasztet z tuńczyka studzimy i kroimy w plastry.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!