Babka ajerkoniakowa

poniedziałek, 14 marca 2016

Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa to dla mnie coś nowego. Nigdy jej nie jadłam i muszę przyznać, że smak mnie pozytywnie zaskoczył. Nie jestem ogromną fanką advocatu, jest dla mnie zbyt słodki i ma zbyt gęstą konsystencję, ale jak się okazuje, całkiem niezły z niego dodatek do ciasta. Babka ajerkoniakowa zyskuje dzięki niemu na wilgotności, a smak zmienia się na bardziej karmelowy, trochę waniliowy. Jeśli szukacie prostego przepisu na babkę w innym wydaniu, to ta wydaje się być idealna.
Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa - składniki


5 jajek
175 g cukru
1 szklanka ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy 2-3 minuty.

Zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką, wciąż ubijając, wlewamy ajerkoniak.
Babka ajerkoniakowa
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Na zmianę dodajemy do ciasta przesiane suche składniki i olej, cały czas ubijając. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość płynne.

Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.
Babka ajerkoniakowa
Po upieczeniu babkę ajerkoniakową studzimy w foremce przez około 20 minut, a następnie delikatnie odwracamy, wyjmujemy z formy i studzimy całkowicie na kratce. Po wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze

  1. Ja też nie lubię advocatu do picia, ale w ciastach jest pyszny. Piękna baba!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, to brzmi tak rozpustnie. Ja lubię advocat i uważam, że w wypiekach sprawdza się w 100% !

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!