Pudding ryżowy - składniki na 3 porcje
1/4 szklanki ryżu arborio
1/2 laski wanilii
1 cytryna
40 g rodzynek sułtanek
10-cm kawałek kory cynamonu
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
25 g cukru
Ryż wsypujemy do garnuszka, zalewamy 2/5 szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ognień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę. Odstawiamy do wystudzenia.
Z połowy cytryny ścieramy skórkę, natomiast z drugiej części obieraczką do warzyw obieramy cienko (bez białej warstwy) paseczki skórki. dzielimy je na 3 części i układamy na spodzie naczyń żaroodpornych, razem z 3-cm kawałek cynamonu do każdego naczynia.
Ugotowany ryż mieszamy z rodzynkami, skórką startą z cytryny i miąższem z laski wanilii i przekładamy do naczynek.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cukrem, masę wlewamy do naczyń, zalewając ryż. Zapiekamy pudding w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut - aż masa się zetnie.
O, ja też lubię wersję pieczoną puddingu :-)
OdpowiedzUsuńI mogę go jeść na zimno, choć taki od razu po upieczeniu jest boski!
Pyszny ! Ja zazwyczaj robię taką z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuń