Pieczony pudding ryżowy

piątek, 4 marca 2016

Pieczony pudding ryżowy

Choć pudding ryżowy zazwyczaj przygotowuje się gotując ryż w dużej ilości mleka (jak na przykład ten pudding z puree gruszkowym), ja tym razem wypróbowałam przepis Donny Hay na pieczony pudding z rodzynkami, cynamonem i skórką z cytryny. Przez zapiekanie jest on bardziej zwarty, co akurat dla mnie jest plusem, bo mogłam w kokilce zabrać go ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Choć oczywiście od razu po upieczeniu, ciepły, kleisty, pachnący cynamonem sprawdza się świetnie i jako deser.  Taki pieczony pudding to idealne małe co nieco.
Pieczony pudding ryżowy

Pudding ryżowy - składniki na 3 porcje


1/4 szklanki ryżu arborio
1/2 laski wanilii
1 cytryna
40 g rodzynek sułtanek
10-cm kawałek kory cynamonu
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
25 g cukru

Ryż wsypujemy do garnuszka, zalewamy 2/5 szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ognień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę. Odstawiamy do wystudzenia.

Z połowy cytryny ścieramy skórkę, natomiast z drugiej części obieraczką do warzyw obieramy cienko (bez białej warstwy) paseczki skórki. dzielimy je na 3 części i układamy na spodzie naczyń żaroodpornych, razem z 3-cm kawałek cynamonu do każdego naczynia.
Pieczony pudding ryżowy
Ugotowany ryż mieszamy z rodzynkami, skórką startą z cytryny i miąższem z laski wanilii i przekładamy do naczynek.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cukrem, masę wlewamy do naczyń, zalewając ryż. Zapiekamy pudding w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut - aż masa się zetnie.

3 komentarze

  1. O, ja też lubię wersję pieczoną puddingu :-)
    I mogę go jeść na zimno, choć taki od razu po upieczeniu jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ! Ja zazwyczaj robię taką z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!