Owsianka z bananem i masłem orzechowym

poniedziałek, 7 marca 2016

Owsianka z bananem i masłem orzechowym

To zdecydowanie moja ulubiona owsianka - z bananem i masłem orzechowym, czasem dodatkowo z suszoną żurawiną. Najlepiej smakuje zimą, wtedy idealnie rozgrzewa i daję energię na długo. W mroźne poranki codziennie gości w mojej miseczce na śniadanie. Robi się ją w oka mgnieniu, to też kwestia dodatku chia - nasionka pęcznieją w mleku, dzięki czemu owsianka gotuje się jeszcze szybciej niż normalnie. Jest kremowa, gęsta, kleista, delikatnie słona, a dzięki chia i chrupiąca. Banan sprawia, że nie potrzeba dodatkowego cukru, ale jeśli bardzo chcecie go użyć, wybierzcie naturalny - miód czy syrop z agawy.
Owsianka z bananem i masłem orzechowym

Owsianka z bananem i masłem orzechowym - składniki na 1 porcję

120 g mleka
25 g płatków owsianych górskich
1 czubata łyżeczka masła orzechowego
1 banan
1 łyżeczka nasion chia
sól do smaku

Mleko wlewamy do garnuszka,  wsypujemy płatki, połowę łyżeczki chia i dodajemy masło orzechowe. Dodajemy 3/4 pokrojonego w plastry banana i gotujemy.

 Kiedy owsianka z bananem i masłem orzechowym zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy około 5 minut - w tym czasie powinna zgęstnieć, stać się kremowa, a banany powinny się rozpaść.
Owsianka z bananem i masłem orzechowym
Czas gotowania zależy od indywidualnych preferencji - ja wolę gęstą owsiankę, więc trzymam ją na ogniu dłużej.

Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy sól do smaku i przelewamy owsiankę z bananem i masłem orzechowym do miseczki. Na wierzchu układamy resztę banana pokrojonego w plastry, posypujemy po wierzchu pozostałymi nasionami chia.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!