Risotto z pieczarkami - składniki na 3 porcje
1 szklanka ryżu arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
35 g świeżego szpinaku
1 szalotka
1 ząbek czosnku
130 g białej kapusty
175 g brązowych pieczarek
gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka masła
850 ml bulionu warzywnego
3 łyżki startego Parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
3 jajka
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Kiedy obtoczą się one w tłuszczu, dodajemy na patelnię masło i smażymy około 4 minut, aż pieczarki zaczną nabierać złotawego koloru i mięknąć. Zdejmujemy grzyby z patelni i odstawiamy.
Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekaną drobno szalotkę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. wrzucamy na patelnię ryż, mieszamy go dokładnie i przesmażamy przez minutę.
Na patelnię wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje, co jakiś czas mieszając. Dodajemy rozmaryn i wlewamy chochelkę bulionu. Gotujemy, aż ryż wchłonie bulion i dopiero po tym czasie dolewamy kolejna porcję bulionu, mieszając ryż od czasu do czasu. Kiedy po kilku "dolewkach" ryz będzie już al dente, dodajemy na patelnię drobno pokrojoną kapustę i dalej gotujemy.
Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodajemy na patelnię szpinak oraz pieczarki. Dolewamy bulion i chwile gotujemy, staramy się, by jednak ryż nie chłonął całego płynu. Dodajemy Parmezan, wyjmujemy rozmaryn i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotowe risotto z pieczarkami powinno być kremowe, ale nie suche.
W międzyczasie gotujemy jajka w koszulkach.
Risotto wykładamy na talerze, na wierzch każdej porcji układamy jajko.
Pysznie ! Chętnie bym takie danie spałaszowała :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym jajkiem w koszulce! Nadaje wykwintności i jeszcze o wspaniałe płynne żółtko. mniam! :)
OdpowiedzUsuń