Quiche z pstrągiem i ziemniakami

sobota, 12 marca 2016

Quiche z pstrągiem i ziemniakami

Ten quiche z pstrągiem i ziemniakami na stałe zagościł z menu moich rodziców. Mojej mamie szczególnie przypadło do gustu kruche ciasto z dodatkiem chia, bez jajek czy żółtek. Ja zrobiłam mini quiche w małych foremkach i było to idealne jednoosobowe danie, ale jeśli podwoicie ilość składników, spokojnie wypełnicie dużą tortownicę i nakarmicie 5 albo i 6 głodnych osób. Jeśli lubcie koperek, dorzućcie hojną jego ilość do do farszu, w końcu idealnie pasuje do wszystkich jego składników, udekorujcie też quiche z wierzchu. Ja w zamian dodałam skórkę z cytryny oraz listki świeżych ziół. Taki mini quiche z pstrągiem świetnie smakuje na ciepło, ale jest na tyle zwarty, że spokojnie można do zapakować do pudełka i zjeść na zimno na przykład w plenerze. Przepis  z książki What Katie ate.
Quiche z pstrągiem i ziemniakami

Quiche z pstrągiem - składniki na 3 porcje


Składniki na ciasto:
135 g mąki owsianej
75 g zimnego masła
40 g jogurtu naturalnego
1 łyżka chia
duża szczypta soli

Składniki na farsz:
200 g młodych ziemniaków (lub normalnych małych)
130 g białej kapusty
100 g wędzonego filetu z pstrąga
3 jajka
60 ml mleka
70 g śmietany 18%
1 łyżka chia
łyżeczka skórki z cytryny

Przygotowujemy ciasto - do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło oraz sól. Zaczynamy wyrabiać płaskim mieszadłem, aż powstaną grudki. Dodajemy jogurt i chia i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie miękkie i delikatnie lepkie. Spłaszczamy je na krążek, zawijamy w folię i chłodzimy przez 30 minut.
Quiche z pstrągiem i ziemniakami
 Po tym czasie wałkujemy na placek grubości 3 cm i wykładamy nim foremki (u mnie o średnicy 12 cm). Na czas rozgrzewania piekarnika, foremki z ciastem chłodzimy w lodówce.

Kruche spody nakłuwamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut z obciążeniem z kulek ceramicznych, potem kulki zdejmujemy i dopiekamy kolejnych 10 minut.
Quiche z pstrągiem i ziemniakami
Kiedy ciasto się chłodzi, w osolonym wrzątku gotujemy oczyszczone młode ziemniaki, aż będą al dente. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry grubości 5 mm.

Kapustę drobno szatkujemy i przesmażamy na łyżce oliwy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż kapusta zacznie się zezłacać i mięknąć.

Plastry ziemniaków, kapustę i podzielonego na mniejsze kawałki pstrąga mieszamy dłońmi w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, równomiernie dzielimy, układamy na spodach z kruchego ciasta.
Quiche z pstrągiem i ziemniakami
Jajka, mleko, śmietanę, chia i skórkę z cytryny mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy quiche, delikatnie przyciskając nadzienie tart, by masa jajeczna równomiernie przykryła farsz.

Quiche z pstrągiem i ziemniakami pieczemy, aż farsz zetnie się - około 25-35 minut, a wierzch zezłoci. Posypujemy ulubionymi ziołami i podajemy na ciepło lub zimno.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!