Quiche z pstrągiem - składniki na 3 porcje
Składniki na ciasto:
135 g mąki owsianej
75 g zimnego masła
40 g jogurtu naturalnego
1 łyżka chia
duża szczypta soli
Składniki na farsz:
200 g młodych ziemniaków (lub normalnych małych)
130 g białej kapusty
100 g wędzonego filetu z pstrąga
3 jajka
60 ml mleka
70 g śmietany 18%
1 łyżka chia
łyżeczka skórki z cytryny
Przygotowujemy ciasto - do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło oraz sól. Zaczynamy wyrabiać płaskim mieszadłem, aż powstaną grudki. Dodajemy jogurt i chia i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie miękkie i delikatnie lepkie. Spłaszczamy je na krążek, zawijamy w folię i chłodzimy przez 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy na placek grubości 3 cm i wykładamy nim foremki (u mnie o średnicy 12 cm). Na czas rozgrzewania piekarnika, foremki z ciastem chłodzimy w lodówce.
Kruche spody nakłuwamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut z obciążeniem z kulek ceramicznych, potem kulki zdejmujemy i dopiekamy kolejnych 10 minut.
Kiedy ciasto się chłodzi, w osolonym wrzątku gotujemy oczyszczone młode ziemniaki, aż będą al dente. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry grubości 5 mm.
Plastry ziemniaków, kapustę i podzielonego na mniejsze kawałki pstrąga mieszamy dłońmi w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, równomiernie dzielimy, układamy na spodach z kruchego ciasta.
Jajka, mleko, śmietanę, chia i skórkę z cytryny mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zalewamy quiche, delikatnie przyciskając nadzienie tart, by masa jajeczna równomiernie przykryła farsz.
Quiche z pstrągiem i ziemniakami pieczemy, aż farsz zetnie się - około 25-35 minut, a wierzch zezłoci. Posypujemy ulubionymi ziołami i podajemy na ciepło lub zimno.
Wygląda wspaniale, aż mam ochotę się w niego wgryźć :)
OdpowiedzUsuń