Babka ajerkoniakowa - składniki
5 jajek
175 g cukru
1 szklanka ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy 2-3 minuty.
Zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką, wciąż ubijając, wlewamy ajerkoniak.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Na zmianę dodajemy do ciasta przesiane suche składniki i olej, cały czas ubijając. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość płynne.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę ajerkoniakową studzimy w foremce przez około 20 minut, a następnie delikatnie odwracamy, wyjmujemy z formy i studzimy całkowicie na kratce. Po wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.
Ja też nie lubię advocatu do picia, ale w ciastach jest pyszny. Piękna baba!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ojej, to brzmi tak rozpustnie. Ja lubię advocat i uważam, że w wypiekach sprawdza się w 100% !
OdpowiedzUsuń