Zupa rybna pomidorowo-kokosowa

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Zupa rybna pomidorowo-kokosowa

Zupa rybna pomidorowo-kokosowa to jeden spośród 80 przepisów na dania z ryb i owoców morza, które znajdziecie w najnowszej książce kucharskiej wydanej przez Lidla. Dla mnie bomba, bo uważam, że ryby to wciąż składnik, którego wielu z nas się boi, a ta książka może to zmienić. To przepisy Doroty Welman i Karola Okrasy na ryby w wielu odsłonach - od przekąsek czy znanego dobrze spaghetti z mulami po pomysły na wykorzystanie ryb na grilla, w zapiekankach, zupach i oczywiście pomysły na świąteczne dania rybne. Ale co ja Wam będę opowiadać, wiele pomysłów już wpadło mi w oko, by wypróbować pierwszy długo nie zwlekałam. Zupa rybna pomidorowo-kokosowa łączy moje ulubione połączenie pomidorów, mleka kokosowego i ostrej pasty z chilli. Jest sycąca, treściwa i rozgrzewająca, a jednocześnie, wciąż prosta do przygotowania. Przepis z moimi drobnymi zmianami.
Zupa rybna pomidorowo-kokosowa

Zupa rybna pomidorowo-kokosowa - składniki na 4 porcje


400 g filetów dowolnej ryby (u mnie pstrąg łososiowy)
1 cebula
1 czerwona papryka
oliwa z oliwek
1 łyżeczka sambal oelek (lub czerwonej pasty curry)
1 szklanka bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów pelati
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 średniej wielkości ziemniaki
sól i pieprz
sok z 1/2 cytryny

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, kroimy w paseczki,

W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy paprykę, smażymy około 3 minut, aż delikatnie zmięknie. Warzywa zalewamy 1/2 szklanki bulionu i odparowujemy.
Zupa rybna pomidorowo-kokosowa
Kiedy płyn odparuje, dodajemy do garnka resztę bulionu pomidory z puszki, koncentrat, sambal oelek i mleko kokosowe. Gotujemy na niedużym ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki. Zwiększamy ogień do średniego i gotujemy całość około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodajemy sambal oelek.

Filety z ryby myjemy, usuwamy ości w razie potrzeby i usuwamy skórę. Kroimy na kawałki szerokości 4 cm. Dodajemy rybę do zupy, delikatnie mieszamy i gotujemy 4 minuty. Zupę rybną podajemy od razu, udekorowaną świeżą kolendrą.

Zobacz tez przepis na cioppino - zupę rybną z pomidorami.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!