Wieloziarnisty chleb razowy - składniki na 1 bochenek
Składniki na zaczyn:
55 g mąki pszennej chlebowej
70 g wody
10 g aktywnego zakwasu
Składniki na namoczkę:
80 ulubionych pestek i ziaren - słonecznik, sezam, mak
100 g wody
Składniki na ciasto właściwe:
170 g mąki pszennej chlebowej
225 g mąki pszennej razowej
175 g wody
10 g soli
15 g miodu
W wieczór przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy na kuchenny blat, przykrywając folią spożywczą.
Składniki namoczki mieszamy w miseczce, zostawiamy pod przykryciem na noc na blacie.
Kolejnego dnia rano wszystkie składniki ciasta właściwego, zaczyn i namoczkę umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto na pierwszej prędkości miksera. Po kilku minutach, kiedy ciasto jest już jednolite, zwiększamy obroty miksera na drugą prędkość i miksujemy kolejne kilka minut. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - powinno zwiększyć objętość, składając ciasto podczas wyrastania raz.
Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na blat i formujemy okrągły bochenek. Wkładamy chleb do koszyka wysypanego mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego rośnięcia na godzinę.
Kiedy ciasto rośnie, do piekarnika wstawiamy garnek żeliwny i rozgrzewamy go z piekarnikiem do temperatury 220 stopni.
Wyrośnięty bochenek przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy 25 minut z pokrywką, następnie zdejmujemy ja z garnka i podpiekamy chleb 15-20 minut - aż zezłoci się w wierzchu, a postukany od spodu wyda pusty dźwięk.
Chleb studzimy na kratce.
cudny bochen :)
OdpowiedzUsuń