Wieloziarnisty chleb razowy

środa, 30 grudnia 2015

Wieloziarnisty chleb razowy

Uwielbiam piec chleby w garnku żeliwnym, a ten wieloziarnisty chleb razowy tylko mnie w tym przekonaniu utwierdza. To chleb z książki Hamelmana, wiadomo więc, że to nie byle jaki bochenek. Chrupiąca skórka, delikatnie dziurkowane i bogate od ziaren wnętrze - takie lubię najbardziej. Chleb nie sprawia żadnych problemów, ciasto jest zwarte, ale jeśli nie macie garnka, można upiec go też w keksówce.
Wieloziarnisty chleb razowy

Wieloziarnisty chleb razowy - składniki na 1 bochenek


Składniki na zaczyn:
55 g mąki pszennej chlebowej
70 g wody
10 g aktywnego zakwasu

Składniki na namoczkę:
80 ulubionych pestek i ziaren - słonecznik, sezam, mak
100 g wody

Składniki na ciasto właściwe:
170 g mąki pszennej chlebowej
225 g mąki pszennej razowej
175 g wody
10 g soli
15 g miodu

W wieczór przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy na kuchenny blat, przykrywając folią spożywczą.
Składniki namoczki mieszamy w miseczce, zostawiamy pod przykryciem na noc na blacie.
Wieloziarnisty chleb razowy
Kolejnego dnia rano wszystkie składniki ciasta właściwego, zaczyn i namoczkę umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto na pierwszej prędkości miksera. Po kilku minutach, kiedy ciasto jest już jednolite, zwiększamy obroty miksera na drugą prędkość i miksujemy kolejne kilka minut. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - powinno zwiększyć objętość, składając ciasto podczas wyrastania raz.
Wieloziarnisty chleb razowy
Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na blat i formujemy okrągły bochenek. Wkładamy chleb do koszyka wysypanego mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego rośnięcia na godzinę.

Kiedy ciasto rośnie, do piekarnika wstawiamy garnek żeliwny i rozgrzewamy go z piekarnikiem do temperatury 220 stopni.
Wieloziarnisty chleb razowy
Wyrośnięty bochenek przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy 25 minut z pokrywką, następnie zdejmujemy ja z garnka i podpiekamy chleb 15-20 minut - aż zezłoci się w wierzchu, a postukany od spodu wyda pusty dźwięk.

Chleb studzimy na kratce.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!