Domowe mleczko kokosowe

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Domowe mleczko kokosowe

Kiedy w domu nie ma normalnego mleka, a do sklepu za daleko (czytaj: masz lenia), w prosty sposób zrobisz domowe mleczko kokosowe. Potrzebne są tylko dwa składniki - wiórki kokosowe i woda, które zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin, miksujemy i gotowe. Takie mleczko kokosowe świetnie nada się jako zastępnik gotowca z puszki, choć moim zdaniem jest odrobinę mniej aromatyczne i jest pozbawione śmietanki kokosowej. Ale biorąc pod uwagę jego niski koszt przygotowania i to, że zastąpi nam klasyczne krowie mleko do przygotowania większości dań, warto mieć ten przepis na mleczko kokosowe pod ręką.
Domowe mleczko kokosowe

Domowe mleczko kokosowe - składniki 


200 g wiórków kokosowych
1 litr ciepłej wody

Wiórki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc, na kuchenny blat.
Domowe mleczko kokosowe
Po tym czasie miksujemy w malakserze wodę z wiórkami i odcedzamy płyn na sicie wyłożonym gazą. Mleczko kokosowe jest gotowe do picia.

Jeśli będziemy używać go później, nie od razu po przygotowaniu, należy wymieszać je, bo rozwarstwia się.

Wiórki, które po odsączeniu zostaną nam na sicie, możemy wykorzystać do przygotowania ciasteczek czy zdrowych trufli - jak na przykład kulki z suszonych fig

2 komentarze

  1. super sprawa! Na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez się od jakiegoś już czasu do tego przepisu przymierzam ;) uważam, ze to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!