Domowa masa makowa

środa, 9 grudnia 2015

Domowa masa makowa

Czym się różni domowa masa makowa od takiej z puszki? Wszystkim! Przeczytajcie skład tej, którą dostać można w sklepach i odłóżcie ją na półkę. Nie warto bowiem kupować masę makową, której głównym składnikiem jest woda. Zrobienie jej jest banalnie proste, pozwala na własną kompozycję smaków i dodatków, a co najważniejsze, domowa masa makowa jest dużo zdrowsza i nie napakowana zbędnymi składnikami. Tak więc, mak w dłoń i do dzieła, masa domowa masa makowa sprawi, że makowce smakować będą jeszcze lepiej!
Domowa masa makowa

Składniki na około 1.2 kg domowej masy makowej

400 g suchego niebieskiego maku
1 litr mleka
100 g masła
1/2 szklanki miodu
100 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
175 g rodzynek (u mnie miks sułtanek, koryntek i golden jumbo)
75 g migdałów w słupkach
50 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
100 g smażonej skórki pomarańczowej
skórka starta z 1 cytryny
50 ml rumu
50 ml likieru pomarańczowego

Mak umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem i gotujemy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając, uważając by mleko nie wykipiało.
Domowa masa makowa
W międzyczasie moczymy posiekane rodzynki i żurawinę z orzechami w gorącej wodzie. 
Kiedy mak będzie gotowy odcedzamy go na sicie odstawiamy do przestygnięcia, a następnie trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
Domowa masa makowa
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier puder. Mieszamy, dodajemy odsączone bakalie, skórkę pomarańczową i mak. Mieszamy i smażymy 10 minut. Dodajemy rum, likier pomarańczowy oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.

4 komentarze

  1. uwielbiam wszystko co z makiem!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa idealna ... Pachnie u Ciebie już Świętami ... :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna jest taka domowa, ja co roku taką robię. Ale niestety muszę robić ją na dwie raty, bo moja rodzina jest bardzo podzielona, jeśli chodzi o bakalie w środku. Jedni uwielbiają, a drudzy nie znoszą, eh...

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!