Składniki na 8 pasztecików z kapustą z ciasta filo
4 arkusze ciasta filo2 łyżki masła
500 g kapusty z grzybami
1 jajko
2 łyżki maku
Masło topimy i studzimy.
Na blat wykładamy jeden arkusz ciasta filo, smarujemy go masłem i przykrywamy drugim płatem. To samo robimy z pozostałymi dwoma płatami. Każdy taki podwójny arkusz tniemy na 4 paski.
Na każdym pasku, u jego dołu, na środku, układamy 2-3 łyżki kapusty. Składamy do środka brzegi ciasta i zwijamy pasztecik do góry, zawijając farsz, tak jak zwija się krokiety.
Postępujemy tak z resztą ciasta i farszu, gotowe paszteciki układając pod wilgotną ściereczką.
Gotowe paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Paszteciki z kapustą z ciasta filo pieczemy do zezłocenia - 15-20 minut w temperaturze 170 stopni i podajemy od razu.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń