Dorsz w sosie z masła orzechowego

sobota, 5 grudnia 2015

Dorsz w sosie z masła orzechowego

Ten dorsz w sosie z masła orzechowego to mój ostatni hit. Każdy, kto słyszy o połączeniu ryby z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym i pastą curry najpierw wpada w zamyślenie a potem wykrzykuje "to może być dobre!". Potwierdzam, to jest bardzo dobre. Kremowy słodko-ostry sos i delikatna, ugotowana na parze ryba to świetnie połączenie. Dużą rolę odgrywa tu też szczypiorek,  który przełamuje zamulający jednak smak masła orzechowego i mleka kokosowego, nadaje całości lekkości i orzeźwienia. Pomysł na rybę w całkiem innym wydaniu niż zazwyczaj to właśnie ten przepis.
Dorsz w sosie z masła orzechowego

Dorsz w sosie z masła orzechowego - składniki na 2 porcje


2 polędwice z dorsza
1/3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego
1 czubata łyżka masła orzechowego
2 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 czerwona papryka
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 porcje makaronu ryżowego (wstążki)

Paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki, smażymy aż będzie al dente. Na patelnię wlewamy sos rybny i ocet ryżowy. Chwilkę gotujemy na niedużym ogniu, mieszając, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło orzechowe i pastę curry. W razie potrzeby dodajemy więcej pasty lub dolewamy mleczko.
Rózgą mieszamy wszystkie składniki, by powstał jednorodny sos. Nie gotujemy zbyt długo, by sos zbytnio nie zgęstniał.
Dorsz w sosie z masła orzechowego
Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy makaron na patelnię z sosem i mieszamy.
Polędwiczki z dorsza oprószamy solą i pieprzem i gotujemy na parze.
Dorsz w sosie z masła orzechowego
Makaron z sosem wykładamy na talerze, na wierzch układamy dorsza, całość posypujemy szczypiorkiem.

1 komentarz

  1. Robiłam mięso w sosie z masła orzechowego, ale nigdy nie jadłam z nim ryby... Bardzo mnie ten przepis zaintrygował !

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!