Dorsz w sosie z masła orzechowego - składniki na 2 porcje
2 polędwice z dorsza
1/3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego
1 czubata łyżka masła orzechowego
2 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 czerwona papryka
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 porcje makaronu ryżowego (wstążki)
Paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki, smażymy aż będzie al dente. Na patelnię wlewamy sos rybny i ocet ryżowy. Chwilkę gotujemy na niedużym ogniu, mieszając, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło orzechowe i pastę curry. W razie potrzeby dodajemy więcej pasty lub dolewamy mleczko.
Rózgą mieszamy wszystkie składniki, by powstał jednorodny sos. Nie gotujemy zbyt długo, by sos zbytnio nie zgęstniał.
Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy makaron na patelnię z sosem i mieszamy.
Makaron z sosem wykładamy na talerze, na wierzch układamy dorsza, całość posypujemy szczypiorkiem.
Robiłam mięso w sosie z masła orzechowego, ale nigdy nie jadłam z nim ryby... Bardzo mnie ten przepis zaintrygował !
OdpowiedzUsuń