Śledź ze śliwką -składniki na 8 porcji
4 duże filety śledziowe matiasy8-10 suszonych śliwek kalifornijskich
1 duża cebula
olej do smażenia
Składniki na sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
mielona papryka, pieprz, sól, 2-3 liście lauroweszczypta cynamonu
Śledzie moczymy około1 godziny w wodzie, potem osuszamy i przekrawamy na pół wzdłuż.
Cebulę kroimy w piórka i połowę szklimy na 1 łyżce oleju Dodać przekrojone na pół śliwki i smażymy na małym ogniu kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Resztę cebuli (piórka) szklimy na łyżce oleju, dodajemy koncentrat, miód i 1/2 szklanki wody i dusimy chwilę, aż płyn zacznie odparowywać i gęstnieć. Dodajemy pozostałe składniki - liście laurowe, sól, pieprz, paprykę,sok z cytryny, cynamon i dusimy około 15 minut. pod przykryciem, w razie potrzeby dolać trochę wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Roladki śledziowe wkładamy do miseczki i zalewamy sosem, aby pokrył on rybę. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin - śledź ze śliwką musi mieć czas, by smaki przegryzły się.
Ciekawy pomysł, ponieważ śledzia w towarzystwie śliwki jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie:) ... połączenia ze śliwką nie znam, ale chętnie wypróbuję któregoś dnia:)
OdpowiedzUsuń