Tym razem ten deser w prostej i lekkiej wersji. Ponieważ banany doskonae łaczą się z masłem orzechowym, a takie masło lubi też świeże owoce, u mnie dziś to połączenie z dodatkiem świeżych truskawek.
Budyń jaglany jest banalnie prosty do przygotowania, a może robić i za śniadanie (ja zazwyczaj jem go juz na zimno), jak i za słodki deser.
Orzechowy budyń jaglany - składniki na 2 porcje
1 szklanka mleka kokosowego3 łyżki kaszy jaglanej
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 banan
1 łyżka masła orzechowego
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie Wrzucamy do garnuszka i chwilę prażymy. Zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka (nie wchłonie całego płynu).
Ugotowaną blendujemy razem z miodem, bananem i masłem orzechowym na gładki krem.
Orzechowy budyń jaglany przelewamy do miseczek i podajemy ze swieżymi owocami i/lub orzechami.
Ładna budyniowa kolekcja :-)
OdpowiedzUsuń