Orzechowy budyń jaglany

piątek, 16 czerwca 2017

Orzechowy budyń jaglany

Budyń jaglany zagościł na moim blogu w różnych wersjach. Zarówno z dodatkiem czekolady - czekoladowy budyń jaglany i budyń z masłem orzechowym, jak i w bardziej owocowych wersjach - przyciągajacy oko budyń jaglany z malinami i budyń z truskawkami i dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu
Tym razem ten deser w prostej i lekkiej wersji. Ponieważ banany doskonae łaczą się z masłem orzechowym, a takie masło lubi też świeże owoce, u mnie dziś to połączenie z dodatkiem świeżych truskawek. 
Budyń jaglany jest banalnie prosty do przygotowania, a może robić i za śniadanie (ja zazwyczaj jem go juz na zimno), jak i za słodki deser. 
Orzechowy budyń jaglany

Orzechowy budyń jaglany - składniki na 2 porcje

1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki kaszy jaglanej
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 banan
1 łyżka masła orzechowego

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie Wrzucamy do garnuszka i chwilę prażymy. Zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka (nie wchłonie całego płynu).
Orzechowy budyń jaglany
Ugotowaną blendujemy razem z miodem, bananem i masłem orzechowym na gładki krem.

Orzechowy budyń jaglany przelewamy do miseczek i podajemy ze swieżymi owocami i/lub orzechami.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!