Zamiast fasolki szparagowej wykorzystałam szparagi, tuńczyka wymieniłam na grillowaną makrelę, którą akurat miałam pod ręką. Jeśli nie macie dostępu do makreli, wybierzcie tuńczyka z puszki w kawałkach lub wędzoną rybę - na przykład pstrąga, choć bardziej wyrazista ryba robi tu robotę. No i sos w tym przypadku jest doskonałym rozwiązaniem dla leniwych - sałatkę wystarczy polać oliwą.
Sałatka ze szparagami, jajkiem i makrelą - składniki na 2 porcje
pół pęczka zielonych szparagów2 jajka
puszka (120g) grillowanej makreli w oliwie Rio Mare
pół słoiczka filecików anchois
3/4 szklanki oliwek - u mnie kalamata i czarne
100 g pomidorków koktajlowych
2 sałaty rzymskie mini
1 szalotka
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.
W garnku gotujemy wodę, umyte szparagi z odłamanymi końcówkami kroimy na kawałki i wrzucamy na wrzątek. Blanszujemy 2-3 minuty, odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą, by zatrzymać proces gotowania się. Po 3 minutach odcedzamy.
Pomidorki kroimy na kawałki, sałatę kroimy i rozrywamy w dłoniach na mniejsze kawałki.
Makrelę odcedzamy z oliwy i w dłoniach dzielimy na kawałki.
Szalotkę obieramy i kroimy w krążki.
Anchois kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki sałatki - szparagi, kawałki ryby i anchois, oliwki, pomidory, kawałki sałaty i krążki cebuli mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy na talerze, na wierzchu układamy też jajka.
Sałatkę ze szparagami, jajkiem i makrelą podajemy od razu z bagietką.
Uwielbiam makrelę, dlatego pewnie sałatka przypadnie mi do gustu. :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam makreli! No i teraz będę musiała :-)
OdpowiedzUsuń