Oczywiście budyń możecie przygotować domowy, ale ja, chcąc cieszyć się tymi bułeczkami na śniadanie, ciasto robiłam późnym wieczorem, by mogło wyrastać w nocy. Następnego poranka wystarczyło wstawić je do gorącego piekarnika, by po trzydziestu minutach cieszyć się pysznymi, pachnącymi domowymi drożdżówkami z rabarbarem.
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem - składniki na 10 drożdżówek
Składniki na ciasto:225 ml mleka
75 g masła
425 g mąki pszennej
70 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
saszetka drożdży instant
1 jajko
Dodatkowo:
550 g rabarbaru (waga oczyszczonego)
1 budyń śmietankowy
400 ml mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
cukier puder
Mleko podgrzewamy z masłem, aż tłuszcz rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kardamon i drożdże. Wlewamy mleko z masłem i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajko, zwiększamy obroty miksera i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i sprężyste.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość - na około 1.5 godziny.
W tym czasie gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, zmniejszamy jednak ilość mleka, by miał odpowiednią konsystencję. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o wymiarach 35x50cm. Smarujemy budyniem cały placek, zostawiając brzeg szerokości 1 cm na dłuższym boku. Na budyniu rozsypujemy rabarbar pokrojony na plastry szerokości 2 cm. Zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku, by zlepić ją na końcu wolnym od budyniu brzegiem. Kroimy roladę w plastry około 4-5 cm - powinno być ich 10, delikatnie formujemy okrągłe drożdżówki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, by mogły swobodnie rosnąć, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem można też przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc - bułeczki urosną w zimnie.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Drożdżówki smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i pieczemy 20-25 minut do zezłocenia.
Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Z białka i cukru pudru przygotowujemy lukier - białko ubijamy i stopniowo wsypujemy cukier puder, aż powstanie gęsty lukier i polewamy nim drożdżówki z rabarbarem i budyniem.
o mniam! mam rabarbar i nie zawaham sie go użyć już w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuń