Tarta z botwinką i i fetą

piątek, 23 czerwca 2017

Tarta z botwinką i i fetą

Bardzo prosty przepis z sezonowymi warzywami - tarta z botwinką i i fetą. Jej główną zaletą jest czas przygotowania - przygotowanie jej nie zajmuje więcej niż 40 minut, a najwięcej czasu zajmuje oczywiście czas oczekiwania, kiedy tarta piecze się w piekarniku.
Do tej tarty wykorzystujemy młode buraczki w całości, więc jeśli nie przepadacie za chłodnikiem litewskim (tak jak ja), to świetny sposób, my móc cieszyć się ich smakiem w daniu obiadowym. Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno, więc można zabrać ją ze sobą i do pracy i na piknik. 
Tarta z botwinką i i fetą

Tarta z botwinką i i fetą - składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
5 młodych buraczków z liśćmi
120 g sera Feta
25 g Parmezanu
1 ząbek czosnku
25 g migdałów bez skórki
duża garść liści bazylii
oliwa




pieprz


Przygotowanie tarty zaczynamy od zrobienia pesto - Parmezan, czosnek, migdały, bazylię i kilka łyżek oliwy miksujemy w malakserze, stopniowo dolewając oliwę, by powstało gładkie pesto.
Tarta z botwinką i i fetą
Ciasto francuskie smarujemy zielonym pesto, zostawiając po 1 cm brzegu z każdej strony.

Buraczki wraz z liśćmi myjemy, buraki kroimy w cienkie plastry, a botwinkę w większe kawałki. Rozsypujemy na wierzchu tarty, w palcach kruszymy Fetę i również rozsypujemy ser na tarcie. Całość delikatnie skrapiamy oliwa, i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Tarta z botwinką i i fetą
Tartę z botwinką i i fetą pieczemy przez około 25 minut - do zezłocenia brzegów, w temperaturze 175 stopni.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!