Tortilla de patatas z krewetkami i bobem

wtorek, 4 lipca 2017

Tortilla de patatas z krewetkami i bobem

Tortilla de patatas z krewetkami i bobem to idealne danie na lato. Robi ją się stosunkowo szybko, bo przesmażone składniki zalewa się jajkami i tylko czeka, by całość się ścięła. Nie trzeba wiec stać w kuchni w upał i tracić słonecznego dnia, a jednocześnie przygotowujemy pożywny posiłek, gdy sałatki z sezonowych warzyw nam się znudzą. Ah i zaletą tej potrawy jest też fakt, że można jeść ją na ciepło i na zimno, więc kiedy za oknem skwar z przyjemnością można zjeść ten hiszpański omlet bez konieczności odgrzewania.
Innym plusem jest też uniwersalność tego dania - jeśli nie macie akurat pod ręką bobu, sięgnijcie po fasolkę szparagową lub groszek cukrowy albo szparagi i młoda cukinia. Dobrze komponować się z resztą składników będą także kurki, zadbajcie jednak o bardziej wyraziste przyprawy zamiast mięty - tymianek zagra tu idealnie. 
Jeśli boicie się przewracania tortilli na patelni, można także zapiec ją w piekarniku, ale wystarczy dobrze przemyśleć ruchy, mocno złapać patelnię i hops przewrócić tortillę na talerz, a następnie zwinnym ruchem zsunąć ją ponownie na patelnię i dokończyć smażyć całość. Myk i gotowe!
Tortilla de patatas z krewetkami i bobem

Tortilla de patatas z krewetkami i bobem - składniki na 3 porcje

3 średnie ziemniaki
70 g krewetek, rozmrożonych
1 1/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
1 szalotka
2 ząbki czosnku
6 jajek
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżka posiekanej mięty
sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą półtwarde.

Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejną minutę.
dodajemy krewetki i przesmażamy po około 2 minuty z każdej strony.

Na patelnię wrzucamy ugotowane ziemniaki i bób oraz posiekaną miętę i skórkę z cytryny, szybko wszystko przesmażamy, by składniki wymieszały się. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tortilla de patatas z krewetkami i bobem
W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz i paprykę smaku. Jajka wlewamy na patelnię, całość mieszamy, by jajka pokryły pozostałe składniki i smażymy tortillę na średnim ogniu.

Kiedy jajka od spodu będą ścięte, patelnię przykrywamy talerzem takiej średnicy jak patelnia i odwracamy do góry nogami, by tortilla znalazła się na talerzu. Tortillę zsuwamy na patelnię i przesmażamy 3-4 minuty, by jajka ścięły się.

Gotową tortillę kroimy na trójkąty, podajemy na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!