Świetnie z tym farszem komponuje się także kruche ciasto, przygotowane z wykorzystaniem mąki graham. Nadaje ona całości lekko orzechowego smaku i doskonale pasuje do bobu i pstrąga.
Tarta z wędzonym pstrągiem i bobem - składniki na 3 porcje
Składniki na kruche ciasto:75 g mąki graham
75 g mąki pszennej t.500
75 g zimnego masła
35 g jogurtu naturalnego
duża szczypta soli
Składniki na farsz:
3 jajka L
3/4 szklanki bobu
160 g jogurtu naturalnego
100 g wędzonego pstrąga
kawałek cukinii - około 7 cm długości
sól, pieprz, tymianek do smaku
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta - do misy robota wsypujemy obie mąki, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło oraz sól. Zaczynamy miksować składniki płaskim mieszadłem, aż powstaną grudki. Dodajemy jogurt, wyrabiając do połączenia składników. Ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
Następnie wałkujemy na placek grubości około 3 mm i wykrawamy 3 koła o średnicy większej niż średnica foremek (aby powstał rant). Wykładamy ciastem foremki, dziurkujemy widelcem, kładziemy kawałki papieru do pieczenia na cieście i wysypujemy kulkami ceramicznymi do pieczenia. Na czas nagrzewania się piekarnika, formy wstawiamy do lodówki.
Ciasto podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Kiedy ciasto się piecze, w osolonym wrzątku gotujemy bób, aż będzie al dente. Przelewamy zimną wodą i obieramy.
Bób, pokrojoną w półplastry cukinię, podzielonego na mniejsze kawałki pstrąga, jajka i jogurt mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Farszem wypełniamy spody z ciasta i wstawiamy do piekarnika na około 25-35 minut w temperaturę 175 stopni - po tym czasie masa jajeczno-jogurtowa powinna być ścięta.
Niecodzienne połączenie składników :) super! :)
OdpowiedzUsuń