Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

środa, 7 czerwca 2017

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Koniecznie upieczcie te drożdżówki z rabarbarem i budyniem, jeśli połączenie kwaśnego rabarbaru i kremowego budyniu nie jest Wam znane. Bo jest to para idealna! A jak dodacie do tego puszyste, miękkie ciasto drożdżowe, otaczające takie nadzienie, będziecie w niebie. Czyli jednym słowem - przygotujcie te drożdżówki z rabarbarem i budyniem!
Oczywiście budyń możecie przygotować domowy, ale ja, chcąc cieszyć się tymi bułeczkami na śniadanie, ciasto robiłam późnym wieczorem, by mogło wyrastać w nocy. Następnego poranka wystarczyło wstawić je do gorącego piekarnika, by po trzydziestu minutach cieszyć się pysznymi, pachnącymi domowymi drożdżówkami z rabarbarem.

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem - składniki na 10 drożdżówek

Składniki na ciasto:
225 ml mleka
75 g masła
425 g mąki pszennej
70 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
saszetka drożdży instant
1 jajko

Dodatkowo:
550 g rabarbaru (waga oczyszczonego)
1 budyń śmietankowy
400 ml mleka
2 łyżki cukru
1 jajko
cukier puder

Mleko podgrzewamy z masłem, aż tłuszcz rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kardamon i drożdże. Wlewamy mleko z masłem i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajko, zwiększamy obroty miksera i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i sprężyste.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość - na około 1.5 godziny.

W tym czasie gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, zmniejszamy jednak ilość mleka, by miał odpowiednią konsystencję. Studzimy.
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o wymiarach 35x50cm. Smarujemy budyniem cały placek, zostawiając brzeg szerokości 1 cm na dłuższym boku. Na budyniu rozsypujemy rabarbar pokrojony na plastry szerokości 2 cm. Zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku, by zlepić ją na końcu wolnym od budyniu brzegiem. Kroimy roladę w plastry około 4-5 cm - powinno być ich 10, delikatnie formujemy okrągłe drożdżówki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, by mogły swobodnie rosnąć, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem można też przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc - bułeczki urosną w zimnie.
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Drożdżówki smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i pieczemy 20-25 minut do zezłocenia.

Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Z białka i cukru pudru przygotowujemy lukier - białko ubijamy i stopniowo wsypujemy cukier puder, aż powstanie gęsty lukier i polewamy nim drożdżówki z rabarbarem i budyniem.

1 komentarz

  1. o mniam! mam rabarbar i nie zawaham sie go użyć już w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!